Akut Q dalgalı miyokart infarktüsünde sinyal ortalamalı EKG'de geç potansiyellerin meydana gelmesinde etkili olan faktörler nelerdir?
Factors influencing occurence of the late potentials following Q wave acute myocardial infarction
  1. Tez No: 86816
  2. Yazar: KENAN İLTÜMÜR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİZAMETTİN TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut miyokard infaktüsü, geç potansiyeller, Acute myocardial infarction, late potentials
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
40 5. ÖZET Akut miyokard infarktüsü sonrası mortalitenin ana nedeni ventriküler disritmilerdir. Sinyal ortalamah EKG, meydana gelmesi olası disritmileri daha önceden saptayan non- invazif bir testtir. Bu çalışmadaki amacımız; geç potansiyeller üzerinde etkili olabilecek etkenleri belirleyip, özellikle AMİ sonrası hangi hastaların öncelikli olarak SAEKG testine aday olduklarım ortaya çıkartmaktır. Çalışmaya ilk defa AMİ tablosu ile koroner yoğun bakım ünitesine ard arda kabul edilen ve çalışma kriterlerine uyan 124 hasta (104 erkek, 20 kadın ) alındı. Tüm hastaların klinik ve labarotuvar verileri prospektif olarak kaydedildi. Yaş, cinsiyet, infarkt lokalizasyonu, trombolitik tedavi, beta blokör kullanımı, AMİ geliş zamanı, LYEF, hipertansiyon, diabetes mellhus, sigara, submaksimal efor testi, sessiz iskemi, hastalıklı damar sayısı, serum-enzim düzeyi, hiperakut ve akut dönemde meydana gelen disritmiler, reperfüzyon, infarkt arterinin açıklığı ile geç potansiyeller arasındaki ilişki incelendi. Yapılan istatistiksel analiz sonucu geç potansiyeller ile; yaş, cinsiyet, hipertansiyon, sol ventrikül hipertrofisi, diabetes mellhus, sigara arasında bir ilişki saptanmadı. LVEF'si düşük, infarkt arteri kapalı, reperfüzyon saptanmayan, yüksek serum CPK enzim pik düzeyi, submaksimal efor testi pozitif, hastalıklı damar sayısı fazla ve inferior Mİ ile baraber sağ ventrikül Mİ lokalizasyonu olanlar ile holterde sessiz iskemi, akut dönemde maling disrimi saptanan, torombolitik tedavi ve beta blokör verilmeyenlerde geç potansiyel insidansı yüksek çıktı. Sonuç olarak AMİ sonrası SOEKG'de geç potansiyellerin meydana gelmesinde birçok faktör etkilidir. Bu faktörlerin sayısı arttıkça ilerde meydana gelecek disritmi olasılığı da artacaktır. Bu nedenle AMİ sonrasında SAEKG kayıtlan öncelikli olarak bu hastalarda yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
41 6. SUMMARY FACTORS INFLUENCING OCCURRENCE OF THE LATE POTENTIALS FOLLOWING ACUTE MYOCARDIAL INFARCTION Main reason for mortality following acute myocardial infarction (AMI) is ventricular disrythmia. Signal-averaged ECG (SAECG) is a non-invasive method to predict possible disrythmia. Current study is designed to investigate both factors influencing late potential occurrence and to describe the patient group particularly need SAECG investigation following AMI. Hundred and twenty-four patients (104 males, 20 females)exposed to AMI first time fulfilling the study criteria and were managed in coronary intensive care unit registered for the study in a sequential manner. Clinical and laboratory data were collected prospectively. The relation between late potentials and age, sex, infarct localisation, thrombolytic treatment and beta blocker use AMI initiation hour, LVEF, hypertension, diabetes mellitus, smoking, submaximal exercise test, silent ischemia, number of diseased vessels, CK peak levels, dysrythmia occurred in hyperacute and acute stages, repression and patience of the infact related artery. After performing statistical analysis no significant relation was observed between late potentials and age, sex, hypertension, diabetes mellitus, smoking, but late potential incidence was related with Conclusively plenty of factors influence late potentials following AMI. Increase in their number a future possibility of being exposed to a dysrythmia will increase. Therefore SAECG method would be suitable firstly in these patients.