Lı̇manlarda balast operasyonları: Nemrut Körfezı̇ analı̇zı̇
Ballast operations at ports: Nemrut Bay analysis
- Tez No: 868188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Balast, Gemi Balast Suyu Operasyonları, Balast Suyu Arıtma Sistemleri, Uluslararası Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi, Ballast, Ship Ballast Water Operations, Ballast Water Treatment, International Ballast Water Management Convention
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Balast suyu operasyonları, varlık amacı yük taşımak olan ticari gemilerin en doğal olgularından biridir. Tarih boyunca tonajı büyüyen ticari gemilerin taşıdıkları yükler arttıkça aynı oranda balast kapasiteleri de büyümüştür. Büyüyen balast kapasiteleri ile gemiler genel olarak yük tahliyesi yaptıkları limanlarda pozitif gemi dengesini korumak amacıyla balast tanklarına aldıkları deniz sularında bulunan o bölgenin kendine özgü türlerini de taşımış ve yükleme limanlarında da tahliye etmişlerdir. 1800'lü yılların ortalarından beri süre gelen bu operasyonlarda yabancı türler limanlar arasında balast suları ile taşınmıştır. 1980'li yılların sonlarında uluslararası arenada deniz çevresine olumsuz etkileri farkedilmeye başlanan balast suları ile ilgili olarak Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından çeşitli rehberler yayınlansa da istenen olumlu etki sağlanamamıştır. Devamında 13 Şubat 2004 tarihinde IMO Genel Kurulunda kabul edilen Gemilerin Balast Suyu ve Sedimanlarının Kontrolü ve Yönetimine İlişkin Uluslararası Sözleşme konu hakkında gemilerin uyması gereken şartları belirlemiş olsa da bu sözleşme yürürlüğe girme şartını ancak 13 yıl sonra, 8 Eylül 2017 tarihinde sağlayabilmiştir. Sözleşme gerekliliği olarak gemilerin aldıkları balast sularını açık denizde değiştirmeleri (D-1 Standardı) beklenmiş ancak gerek ticari kaygılar gerekse de operasyonel kısıtlar nedeniyle uygulamadan istenen verim alınamamıştır. Teknolojik gelişmeler ve karada uygulanan su arıtma sistemlerinin gemiler üzerinde uygulaması bakımından yapılan ar-ge çalışmaları neticesinde tip onayı sürecini tamamlayan balast suyu arıtma sistemlerinin (D-2 Standardı) gemiler üzerinde uygulamasına başlanmıştır. Yöntem ve kapasite bakımından çok çeşitli tiplerde olan arıtma sistemlerinin gemiler üzerinde uygulaması bakımından son tarih 8 Eylül 2024'tür. Bu çalışmada Uluslararası Balast Suyu Sözleşmesine uyum ve gemi balast operasyonlarının araştırılması üzerine Aliağa Limanı Nemrut Körfezi'ne gelen gemiler üzerinde uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ballast water operations are one of the most natural phenomena of commercial ships whose purpose of existence is to carry cargo between ports. Throughout history, as the gross tonnage of commercial ships increased and the cargo tonnage they carried increased, their ballast water capacities also increased. With their growing ballast capacities, ships generally carried the origin species of that region in the sea waters they took into their ballast tanks and discharged them at the cargo loading ports in order to maintain positive ship stability in the ports where they discharged cargo. In these operations, which have been going on since the mid-1800s, foreign species were transported between ports with ballast water. Although various guidelines were published by the International Maritime Organization (IMO) regarding ballast water, whose negative effects on the marine environment began to be noticed in the international arena in the late 1980s, the desired positive effect could not be achieved. Although the International Convention on the Control and Management of Ships' Ballast Water and Sediments, which was adopted at the IMO General Assembly on 13 February 2004, determined the conditions that ships must comply with on the subject, this convention could only come into force 13 years later, on 8 September 2017. As a result of technological developments and R&D studies, ballast water treatment systems (D-2 Standard), which have completed the type approval process, have started to be applied on ships. The deadline for the application of treatment systems, which have various types in terms of method and capacity, on ships is September 8, 2024. In this study, an application was made on ships calling Aliağa Port Nemrut Bay to investigate compliance with the International Ballast Water Management Convention and ship ballast operations.