Türk ihracatçıların başarılı uluslararası ilişkiler kurabilmeleri için bir araç olarak 'ülke imajı': Türk tekstil ve konfeksiyon sanayi örneği
Country image as a tool for building successful international relationships for Turkish exporters: The case of Turkish textile and apparel industry
- Tez No: 868192
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE AYKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ülke imajı, Macro ülke imajı, Micro ülke imajı, İhracatçı-ithalatçı ilişkileri, İhracatçı-ithalatçı ilişkileri kalitesi, İhracatçı-ithalatçı ilişkileri performansı, Gelecekteki iş niyetleri, Türk tekstil ve konfeksiyon sanayi, Country Image, Macro Country Image, Micro Country Image, Exporter-Importer Relationships, Exporter-Importer Relationship Quality, Exporter-Importer Relationship Performance, Future Business Intentions, Turkish Textile and Apparel Industry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Önemli miktarda akademik çalışma, ülke imajına daha çok tüketici ve ürün tabanlı bir yaklaşım üzerinde odaklanmışken, firmalar düzeyine odaklanan çalışmalar azdır. Bu sınırlı çalışmalar, ilişkiyi anlamlandırmakta yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada, literatürdeki boşluğu ele almakta ve firmalar / sanayi düzeyinde ülke imajının, ihracatçı - ithalatçı ilişkilerinin kalitesi üzerinde olan etkisini anlamaya odaklanmayı hedeflenmiştir. Türk tekstil ve giyim sektörünü odak alan nitel bir araştırma tasarlanmıştır. Araştırma bulgularına esas olan veriler, öncelikle ağırlıklı olarak Avrupa, Orta Doğu ve ABD'ye geniş bir ürün yelpazesinde tekstil ve giyim ürünleri ihracatı gerçekleştiren 17 sektör temsilcisinin katılımları ile gerçekleştirilen odak grupları ve ihracatçıların çatı kuruluşlarının Başkanları ile gerçekleştirilen röportajlar aracılığıyla derlenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, ülke imajı ile ihracatçı-ithalatçı ilişkilerinin kalitesinin esas olarak mikro ülke imajı tarafından etkilenen bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bulgular, durumsal koşullar (enflasyon, döviz kuru, asgari ücret vb unsurların fiyat konusunda sektörün rekabetçiliğini olumsuz yönde etkilemesi) kültürel mesafe, ilişkilerin süresi ve gücünün ilişki kalitesinin moderatörleri olduğunu ortaya koyarken benzer bir sonuç ilişkinin ihracatçıya ithalatçının bağımlılığının ilişki kalitesi ve performansının moderatörü olarak etki etmekte olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Much literature has focused on country image more on a consumer and product-based approach, whereas studies focusing on firm and industry levels are scarce. The limited studies prove a lack of understanding of the relation. Therefore, this study addresses the gap in the literature and aims to focus on the country image construct from a firm/industry level to understand its relation to exporter-importer relationship quality. Qualitative research on a case of the Turkish textile and apparel industries has been conducted. Data was collected through two focus groups with 17 participants representing the industry exporting a wide range of textile and apparel products, mainly to Europe, the Middle East, and the USA. In addition, interviews were conducted with the Presidents of two umbrella organizations of the exporting companies in Turkey. The findings of this study show that there is a relation between the country image construct and the exporter-importer relationship quality and performance mainly influenced by the micro country image, opening a discussion to focus on the improvement of the macro country image for sustainable exporter-importer relationships leading to the continuation of the future business intentions with the exporter. The findings revealed that situational factors (like inflation, currency rates, and minimum wages, which increase the product price), cultural distance, and relationship length and strength are moderators of relationship quality. In contrast, the same applies to dependence as a moderator between the relationship quality and the quality performance.