The impact of material and moral incentives on employee satisfaction
Maddi ve manevi teşviklerin çalışan memnuniyetine etkisi
- Tez No: 868338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAHA BILIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: manevi, maddi, teşvikler, iş tatmini, moral, material, incentives, job satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Teşvikler, çalışanların üretkenliğini ve memnuniyetini artırmada önemli olduklarından, davranış ve yönetim bilimcilerinin dikkatini çekmiştir. Bu durum, bu kurumların performansını artırmaktadır. Her türden kurumlar arasında, bu kurumların işlerinin tüm yönlerinde entegrasyon sağlamayı amaçlayan eğitim kurumları bulunmaktadır ve bu kurumların unsurları arasında, memnuniyetlerini artırmaya katkıda bulunan çeşitli türde teşviklere ihtiyaç duyan insan unsuru yer almaktadır. Bu tez, Katar Erkek Teknik Ortaokulu'ndaki çalışanların iş memnuniyeti üzerindeki maddi ve manevi teşviklerin etkisini incelemekte ve bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisini bulmaktadır. Araştırma örneklemi bu okuldaki 83 çalışandan oluşmakta olup, onlara bir anket dağıtılmıştır. Bu çalışmanın hedeflerine ulaşmak için tanımlayıcı analitik yaklaşım ve gerekli istatistiksel yöntemler SPSS programı kullanılarak uygulanmıştır. Çalışma, maddi ve manevi teşviklerin çalışanların memnuniyeti üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
Incentives have received the attention of behavioral and management scholars as they are important in increasing the production of employees and their satisfaction within institutions, which improves the performance of these institutions. Among these institutions of all types are educational institutions that seek integration in all aspects of work in these institutions, and among the elements of these institutions is the human element that It needs incentives of various kinds that contribute to increasing their satisfaction. Therefore, this thesis examines the effect of material and moral incentives on job satisfaction among employees at Qatar Technical Secondary School for Boys, and find a statistically significant effect of this relationship, The study sample consisted of 83 employees in this school, and a questionnaire was distributed to them, and To achieve the objectives of this study, the descriptive analytical approach was used, in addition to the necessary statistical methods using the SPSS program, The study concluded that there is a statistically significant effect between material and moral incentives on the Satisfaction of employees.