Ortaokul öğrencilerinin ebeveynleri ile yaşadıkları iletişim sorunlarının sosyolojik açıdan değerlendirmesi (Konya örneği)
Sociological aspects of the communication problems of secondary school students with their parents (The case of Konya)
  1. Tez No: 868511
  2. Yazar: BETÜL ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Religion, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, İletişim, Problemler, Sosyalleşme, Adolescent, Communication, Problems, Socialization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin ebeveynleri ile yaşadıkları iletişim sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunların sosyolojik olarak değerlendirilmesidir. Araştırmanın evreni, Konya'nın merkez ilçeleri olan Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerindeki ortaokul ve imam hatip ortaokullarında eğitim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Çalışmada nicel veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmış olup, elde edilen verilerin analizi SPSS programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 10-15 yaş arasındaki ilk ergenlik sürecinde olan çocukların psiko-sosyal değişimlerinden kaynaklanan ebeveynleri ile yaşadıkları iletişim problemlerini, bu problemler arasında dini değerlerin etkisini ve sosyolojik açıdan sonuçlarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Problemlerin tespiti ve anlamlandırılması, bu sorunların çözümünde atılacak ilk ve en önemli adımı oluşturmaktadır. Ebeveyn ve çocuk iletişimi üzerine bugüne kadar yapılan araştırmaların çoğu ebeveyn perspektifinden ele alınmıştır. Bu çalışma, konuyu çocukların perspektifinden incelemeyi hedeflemektedir. Sağlıklı bir toplumun temel gereksinimi olan sağlıklı iletişim, toplumun çekirdeği olarak kabul edilen aile içindeki iletişimin sağlıklı olmasından geçmektedir. Bu çalışmanın, incelediği ve tahlil ettiği konular bakımından ebeveyn ve çocuk iletişimi alanındaki literatüre mütevazi bir katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify communication problems between middle school students and their parents and to evaluate these problems sociologically. The population of the study consists of students attending middle schools and imam hatip middle schools in the central districts of Konya, namely Selçuklu, Meram, and Karatay. A survey was used as the quantitative data collection method, and the data obtained were analyzed using the SPSS program. The research aims to identify the communication problems that children aged 10-15, who are in the early adolescence period, experience with their parents due to their psycho-social changes, and to determine the influence of religious values on these problems as well as their sociological outcomes. Identifying and interpreting these problems constitute the first and most crucial step in solving them. Most of the research conducted so far on parent-child communication has been approached from the parents' perspective. This study aims to examine the issue from the children's perspective. Healthy communication, which is a fundamental requirement of a healthy society, depends on the healthy communication within the family, which is considered the core of society. It is believed that this study will make a modest contribution to the literature on parent-child communication in terms of the topics it examines and analyzes.