Günümüz seramik sanatında masumiyet bağlamında çocuk imgesi
Child image in the context of innocence in today's ceramic art
  1. Tez No: 868536
  2. Yazar: AHMET MÜCAHİT GÜCÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ÜLKÜ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Günümüz Seramik Sanatı, Masumiyet, Çocuk İmgesi, Stoneware, Figüratif Plastik Şekillendirme, Contemporary Ceramic Art, Innocence, Child Image, Stoneware, Figurative Plastic Shaping
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
“Günümüz Seramik Sanatında Masumiyet Bağlamında Çocuk İmgesi”isimli tez çalışması 3 bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın konusu, günümüz seramik sanatında çocuk figürlerinin kullanımı, bu kapsamda eserler üreten seramik sanatçılarının ve eserlerinin incelenmesi, elde edilen veriler ışığında kişisel uygulamalar yapılmasını kapsamaktadır. Başlangıç bölümünde, çalışmanın veri analizi, yöntemi ele alınmış olup, araştırmanın amacı, önemi, problemi, sınırlılıkları, modeli, evreni ve örneklemi ile veri toplama araçları belirtilmiştir. Sonraki bölümde, seramiğin tanımı yapılarak, tarihsel sürecinden ve gelişiminden bahsedilmiştir. Bu noktada arkeolojik buluntulardan örneklere yer verilmiştir. Bölüm içerisinde konu figüratif seramiğe indirgenerek, farklı medeniyetlerden örneklemeler yapılmıştır. Son bölümde, masumiyet bağlamında çocuk imgesi ve seramik sanatı içerisindeki yeri incelenerek, bu bağlamda eserler veren günümüz seramik sanatçıları tanıtılmış, eserlerinden örneklere yer verilmiştir. Aynı bölüm içerisinde, incelenen seramik sanatçılarının eserlerinden kavram referansları alınarak, kişisel uygulamalara dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The thesis entitled“Child Image in the Context of Innocence in Today's Ceramic Art”consists of 3 chapters. The subject of the research is the use of children's figurines in contemporary ceramic art, the study of ceramic artists who produce works in this context and their works, and personal applications in the light of the data obtained. In the initial chapter, the data analysis and methodology of the study are presented, along with an explanation of the purpose, significance, limitations, model, universe, and sample of the research and data collection tools. In the subsequent chapter, the definition of ceramics is provided, along with a historical overview of its development. At this juncture, examples from archaeological findings are presented. Subsequently, the subject is narrowed to figurative ceramics, with examples from various civilizations provided. In the last chapter, the image of the child in the context of innocence and its place in ceramic art is examined, today's ceramic artists who produce works in this field are introduced and examples of their works are given. In the same section, concept references were taken from the works of the ceramic artists examined and transformed into personal applications.