Günümüz seramik sanatında bir ifade aracı olarak insan bedeni sembolleri üzerine bir araştırma
A research on human body symbols as a meansof expressi?on for contemporary ceramic(s) art
- Tez No: 331666
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. OLCAY BORATAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Seramik, Sembol, İnsan Bedeni, Art, Ceramic, Symbol, Human Body
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırma insan bedeni sembollerinin seramikte kullanımı ve çağdaş seramik sanatçılarının eserleriyle değerlendirilmeye çalışılmıştır.Tarih öncesi çağlarda ilk insanın mağara duvarlarına çizdiği resimler sembolik bir arayışın ürünleri olarak ortaya çıkmıştır. Bu sembolik ifadeler; insanın doğadan edindiği izlenimlerle birlikte, sanatın temelini oluşturmuştur. Bu bağlamda insan, çevresiyle etkileşime geçtiğinde duygu ve düşüncelerini, aklını kullanarak, bu birlikten doğan sonuçla sembolleri yaşamının her alanında kullanmaya başlamıştır.Sembolik düşünmeye başlayan insan kendi bedenini ve diğer bedenleri keşfetmeye başlar. Onu algılayabilmek, öğrenmek ve şekillendirebilmek ancak onu en iyi şekilde tanımayla kazanılır. Duygu ve düşünceleri sembollerle ifade etme anlayışı insanlar için bir anlamda ihtiyaçtır. Sembolik düşünmeyi başarabilen insan, yine duygu ve düşüncelerini aktarırken soyut olanı somutlama yolunda ilerlerken sembollerle anlatabilme yetisine sahiptir.Beden belli bir zamana, toplumsal işleyişe ve alana işaret eder. İnsan ve insan bedeni sembollerinin en eskisi ve en evrenseli olması da bundan kaynaklanır. İnsan bedeni yaşamı, ölümü, cinselliği içinde barındırdığı için yaşamın somutlaştığı bir alan haline de gelmektedir. Bu somutlaşmayı sağlayan insanoğlu, sembolleri kullanarak insan bedenini daha okunur hale getirmiştir. İnsan bedeninin belli bölümlerinin sembolik ifadeye dökülmesi, anlam ve dönemsel özelliklerinin bilinmesi ve bu anlamda çağdaş seramik sanatçılarının eserleri, yeni bir yönelim ve bakış açısı kazanma sağlaması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been tried to be evaluated with the usage of the symbols of human body on ceramics and the works of contemporary ceramic artists.The images that were drawn on the cave walls by the primitive men in the prehistoric ages emerged as the products of a symbolic quest. These symbolic expressions, together with the impressions taken from the nature by men, generated the basis of art. In this regard, humans, upon using their minds, emotions, and thoughts while interacting their surroundings, started using the symbols that were born out of this unity on every field of life. A human that starts thinking symbolically discovers his body and then other bodies. Sensing, learning and shaping it can only be achieved by getting to know it ideally. In a sense, the conception of expressing the emotions and thoughts via symbols is a necessity for humans. Humans that achieve to think symbolically also have the ability to use symbols on transmitting their emotions and thoughts while concreting what is abstract.The body points out to a certain time period, social functioning and area. This is the reason why the human body symbols are the oldest and most universal ones. Human and also becomes a field in which the life turns concrete since it contains life, death and sexuality. The human and human being that has procured this concretization made the human body more legible by using symbols. With regards to symbolically articulating the human and certain parts of human body and getting to know their meanings and their periodical features, works of contemporary ceramic artists are essential in order to be able to gain new tendencies and perspectives.