Kadın psikiyatrik hastalarda psikoseksüel gelişim, evlilik, gebelik, emzirme, doğum sonrası ve aile planlaması özelliklerinin genel popülasyonla karşılaştırmalı çalışması
- Tez No: 86863
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMİZ BANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Psikiyatrik Haste, Psikoseksüel Gelişim, Evlilik, Gebelik, Emzirme, Doğum Sonrası, Aile Planlaması, Aile Ortam Ölçeği IV, Female, Psychiatric Patient, Psychosexuel Development, Marriage, Pregnancy, Lactation, Postpartum, Family Planning, Family Environment Scala
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bu çalışma, psikiyatrik bozukluğu olan kadınlarda psikoseksüel gelişim, evlilik, gebelik, emzirme, doğum sonrası ve aile planlaması özelliklerinin sağlıklı kadınlarla karşılaştırılması amacıyla tasarlandı. Çalışma Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniği'ne ayaktan veya yatarak tedavi amacryla başvuran rastgele seçilmiş 40 majör depresif bozukluk, 35 bipolar affektif bozukluk olmak üzere toplam 75 affektif ve şizofrenisi olan 61 bayan hasta ile 60 sağlıklı kadın üzerinde gerçekleştirildi. Kişisel ve aile bilgi formu anketleri, Aile Ortam Ölçeği hekim tarafından dolduruldu. Sonuçlar ki kare, varyans analizi ve oranlar arası farklılık testi ile değerlendirildi. Ergenlik dönemi sorun varlığı hasta grubunda kontrollerden fazla, şizofreniklerde aile hikayesiyle, şizofreni ve bipolar hastalık gruplarında erken başlangıçla ilişkili bulundu. Hastalık başlangıç yaşı ile medeni durum, evlilik süreleri ilişkili olup evlilik süresi erken başlangıçtı şizofrenlerde kısa bulundu. Cinsel sorun varlığı şizofren ve depresif grupta, bipolarlardan fazla bulunup, kullanılan ilaçlarla ilişkili bulunmadı. Gebelikte ilaç kullanımı bipolar ve şizofrenlerde fazla, ruhsal hastalığın ilk başlangıcı veya eski hastalıkta alevlenme ve sürmenin doğum sonrası rastlanması şizofrenik ve bipolar grupta belirgindi, bu hastalar bebeklerine daha az bakabilmişlerdi. Psikiyatrik tedavi nedeniyle kürtaj yaptırılması bipolar ve şizofrenik grupta farklı bulundu. Aile planlaması uygulaması için şizofren ve bipolar grupta daha az, depresif ve kontrol gruplarında daha fazla güvenilir şekilde kontraseptif kullanıldığı saptandı, bu bulgular literatür ile uyumlu idiler. Kontrol grubunda cinsel suistimal belirtilmezken, hasta grubunda önemsiz istatistiksel sonuçlar bulundu. Gebeliğinde ilaç kullanan bipolar ve şizofren hastaların doğan bebeklerinde ilaca bağlı sorun önemsiz düzeyde idi. Hasta ve kontrol gruplarında düşük ve kürtaj sayılarında fark bulunmadı, tüm bu bulgular literatürden farklı saptandı. Sonuç olarak, ülkemizde benzer başka araştırmalara gereksinim olduğu, ergenlik dönemi problem varlığı dikkat çeken genç kızlara ve psikiyatrik bozuklukları nedeniyle karar verme güçlükleri olan doğurganlık dönemindeki kadınlara, aileleriyle işbirliği yaparak, onların mcmebilirliklerini azaltacak yardım ve programların oluşturulmasının yararlı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was to compare the aspect of family planning and psychosexuel development, marriage, pregnancy, lactation and postpartum in women with psychiatric disorder, and healthy women. In mis study, 61 female patient with schizophrenia, 75 female patient with affective disorder (40 of which were majör depressive disorder, 35 bipolar affective disorder), and 60 healthy women were casually chosen among those who attended to Atatürk Universty Faculty of Medicine, Psychiatry Policlinic or those already inpatient or outpatient in the psychiatry service. The personal and family interview forms of information, and Family Environment Scala were filled by a psychiatrist. The results were evaluated with chi square, variance analysis, and differentiation test of measures.The problems exist in adolescence period, were found more in schizoprenic disorders with family history, and in bipolar groups related with early onset, than in control groups. There was a relation between the marriages, the duration of marriages, and the age of onset among the patient groups, the duration of marriage was found shorter among the early onset schizophrenic disorders. The existance of sexuel problems was observed more in schizophrenic and depressive disorders than bipolar groups and was not related to the medicine used by the patients. The usage of drugs in pregnancy among bipolar groups, and schizophrenics was more than the other groups, since the onsed of the mental illness, or the increase of the previous illnesses and their continuity were more obvious among schzophrenics, and bipolar groups after pregnancy, these disorders took less care of their children. Curettage in bipolar, and schizophrenic groups was different from others because of psychiatric treatment for safe contraseptive preventions were determined among depressives, and control disorders rather than schizophrenis, and bipolar groups for family planning, this findings ar relevant to literature. While sexuel abuse was not declared by control groups, unimportant statistical results were found among the other patient groups. Any important problem haven't noticed among bipolar and schizoprenic groups' babies caused by the drug usage during the pregnancy. There was not any difference between control, and disorder groups in terms of abortion, and curettage, this findings irrevelant to literature. As a results of this study, it is believed that there is a need for similar studies in our country. It might also be useful to help and programmes that can construct relationship with families in order to decrease the sensitive injuries of the girls with the problems of adolescence period, and women who have reproductive period with difficulty in autonomy.