Cinsel işlev bozukluklarında psikososyal etmenler
Psychosocial factors in sexual dysfunctions
  1. Tez No: 86880
  2. Yazar: M. LEVENT SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel işlev bozukluğu, psikososyal etmen, kültür, depresyon, anksiyete, Sexual dysfunction, culture, psychosocial factors, depression, anxiety. VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
1. ÖZET Konu ile ilgili yayınlar incelendiğinde; cinsel işlev bozukluklarının nedenleri üzerine asıl etmenler verine ilişkili etmenlerden (related factors) ve bu etmenlerin karmaşık bir etkileşiminden söz edilmektedir. Bu çalışmada cinsel işlev bozukluğu tanısı konmuş olgularda, bu bozukluğa neden olabilecek etmenlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran ve DSM IV tanı ölçütlerine göre bir cinse! işlev bozukluğu tanısı konmuş 40 erkek olgu alınmıştır. Hastalara Veri Toplama Formu, Cinsel Mitleri Değerlendirme Formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Durumluk ve Sürekli Anksiyete Ölçeği (STAI1 ve STAI2), uygulanmıştır. Çalışmada kontrol grubu kullanılmamış, kaynak çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılarak tartışılmıştır. Cinsel işlev bozukluğuna neden olabilen ilişkili etmenler (related factors) incelendiğinde; kısıtlayıcı ana-baba tutumu, cinselliğe saygı (privacy) gösterilmemesi, yanlış cinsel bilgilenim, olumsuz ilk deneyim, işyeri sorunları gibi etmenler ağırlıklı bulundu. İlk cinsel deneyimini genelevde yaşayanların sayısı 27 (%67.5) idi. Cinsel Mitler Ölçeği uygulaması sonucu; tüm mitlerin onaylanma yüzdesi % 64.85 olarak belirlendi. İlk belirti ve kliniğe başvuru arasında geçen ortalama süre 6.4 ± 7.14 yıl olarak saptandı. Psikiyatrik ek tanıların oram ve BDÖ ve STAI1-STAI2 puanlan normalden yüksek bulundu. Bu çalışma sonucunda; cinsel işlev bozukluklarına yol açabilecek etmenlerin kaynaklarla uyumlu olduğu, ayrılıkların daha çok kültürel etmenlerden (sünnet, adak, görücü usulü evlilik, ilk deneyimi genelevde yaşama, ana-baba tutumu, cinsel eğitimin aileden hiç alınamaması gibi) kaynaklanabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PSYCHOSOCIAL FACTORS IN SEXUAL DYSFUNCTIONS The factors that yields to the impairment of the normal patterns of sexual interest or response arc often contributory rather than causal and may result from a complex interaction. The aim of this study was to evaluate the possible factors that may cause sexual dysfunctions. 40 male cases diagnosed as sexual dysfunction (according to DSM1V) within age range of 19 to 59 were included in this study. Cases were given a Data Form, Sexual myths evaluation form, Beck Depression Inventory (BD1) and the State and Trait Anxiety (STA1 1- 2) Inventory. Limited literature was used for comparisons rather than control group. Restrictive upbringing, absence of privacy, inadequate sexual information, traumatic“first experience”, negative job conditions were the factors seen most frequently in this study group. 27 out of 40 cases (%67.5) had their first experience in a brothel. This ratio seemed very high when compared with other studies. The ratio of acceptance of sexual myths was 64.85 % in total. The duration between the first symptom and application to the clinic was 6.4 ± 7.14 years. Additional psychiatric diagnosis were higher as well as the higher depression (BDI) and anxiety (STAJ 1-2) scores when compared with normal. The results suggest that the types of factors causing sexual dysfunctions is similar to those reported elsewhere with the exceptions of some cultural factors like circumcision, vow, having first experience in a brothel, missing family education on sexuality.