Rektum kanseri nedeniyle opere olan hastalarda pelvik indeks/mezorektal eksizyon ölçüm oranının hastanın prognozunda ve low anterior rezeksiyon sendromu üzerinde prediktif etkisi
Predictory effect of the pelvic index/mesorectal excision measurement ratio on the patient's prognosis and low anterior resection syndrome in patients who have been operated due to rectum cancer
  1. Tez No: 868879
  2. Yazar: MUHAMMED GÜRLÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM ÇAKAR, DOÇ. DR. ONUR OLGAÇ KARAGÜLLE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Rektal kanser, pelvik indeks, low anterior rezeksiyon sendromu(LARS), total mezorektal eksizyon, Rectal cancer, total mesorectal excision, pelvic index, Low Anterior Resection Syndrome (LARS)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Rektum kanserinde total mezorektal eksizyon hastanın prognozu için önemli olup,özellikle pelviste çeşitli açı ve darlıklarda zorlu ve kısmi rezeksiyon ihtimalini yaratmaktadır.Bu çalışmada amacımız rektum kanseri nedenli opere olan hastalarda mezorektal eksizyon materyal uzunluğu ile kişinin pelvik indeksi arasındaki oranın nüks,anastomoz kaçağı ve LARS gelişiminde etken bir faktör olup olmadığını araştırarak peroperatif rezeksiyon materyali yeterliliği hakkında fikir sahibi olmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2016- Aralık 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel cerrahi kliniğinde rektum kanseri tanısıyla ameliyat edilen hastalar dahil edilmiştir.Hastaların demografik özellikleri ve klinik verileri kaydedildi.Preoperatif dönemde radyolojik görüntüleri üzerinden radyoloji uzmanı tarafından ölçümler yapılarak pelvik kavite indeksi hesaplandı.Hastaların patolojik piyes raporlarından mezorektum uzunluğu ve komplet/inkomplet mezorektal eksizyon verileri kaydedildi. Nüks, anastomoz kaçağı klinik veriler üzerinden ortaya konuldu. Postoperatif en az 12 ay süresi dolan hastaların kontrolleri sırasında LARS anketi uygulandı. Bulgular: Çalışmaya 47 hasta dahil edildi.Pİ/Mezorektum uzunluğu oranı ile neoadjuvan kemoradyoterapi,komplet/inkomplet mezorektal eksizyon arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.Tümör nüksü ve anastomoz kaçağı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Pİ/Mezorektum uzunluğu oranına göre hastaların BMI incelendiğinde kadın hasta grubunun erkek hasta grubuna göre ortalama BMI istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Diğer demografik veriler incelendiğinde ise istatistiksel anlamlı fark olmadığı gözlenmiştir. Sonuç: Rektum kanseri cerrahisinde prognozu öngörmede Pİ/Mezorektum uzunluğu oranının tümör nüksü, anastomoz kaçağını öngörmede prediktif bir değerinin olduğu saptanmıştır ve oranımız küçüldükçe LARS gelişme sıklığı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Total mesorectal excision in rectal cancer is crucial for patient prognosis, as it may present challenges and the possibility of partial resection due to various angles and narrow spaces in the pelvis. The aim of this study is to investigate whether the ratio between the length of the mesorectal excision material and the patient's pelvic index is a contributing factor to recurrence, anastomotic leakage, and Low Anterior Resection Syndrome (LARS). By doing so, we aim to gain insights into the adequacy of peroperative resection material. Materials and Methods: Patients who underwent surgery for rectal cancer at the Department of General Surgery, Istanbul Training and Research Hospital, University of Health Sciences, between January 2016 and December 2021, were included in the study. The demographic characteristics and clinical data of the patients were recorded. In the preoperative period, measurements were made by a radiology specialist based on radiological images, and the pelvic cavity index was calculated. Mesorectal length and complete/incomplete mesorectal excision data were recorded from the patients' pathological specimen reports. Recurrence and anastomotic leakage were determined based on clinical data. During the follow-up of patients with at least 12 months of postoperative follow-up, the LARS questionnaire was administered. Results: A total of 47 patients were included in the study. No significant relationship was found between the PI/Mesorectum length ratio and neoadjuvant chemoradiotherapy, as well as complete/incomplete mesorectal excision. However, a statistically significant relationship was identified between tumor recurrence and anastomotic leakage. When examining the patients' BMI based on the PI/Mesorectum length ratio, the average BMI of the female patient group was found to be statistically higher than that of the male patient group. No statistically significant difference was observed in other demographic data. Conclusion: In rectal cancer surgery, it has been determined that the PI/Mesorectum length ratio has predictive value for tumor recurrence and anastomotic leakage. Furthermore, as this ratio decreases, the incidence of LARS increases.