Rektum kanserli hastalarda preoperatif evrelemede 18F FDG PET/BT'NİN Yeri ve MRI ile karşılaştırılması
The rle of 18F FDG PET/CT in preoperative staging of rectal cancer and comparison with MRI
  1. Tez No: 266835
  2. Yazar: SEDA LAÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N.ÖZLEM KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: rectum cancer, preoperative staging, 18F FDG PET/CT, pelvic MRI
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Rektum kanserinde preoperatif evreleme oldukça kritik öneme sahiptir çünkü preoperatif evreleme hastanın tedavi yaklaşımını belirlemektedir. Cerrahiye uygun veya inoperabl hastayı ayırmak başta olmak üzere, her hastaya uygun evre ve buna bağlı olarak doğru tedavi yönteminin belirlenmesi lokal rekürrensi azaltmakta, sağ kalımı artırmakta, mortalite ve morbiditeyi en aza indirmeyi sağlamaktadır. Günümüzde rektum kanserinin preoperatif değerlendirilmesinde pelvik MRI ve/veya EAUS, torakoabdominal BT kullanılmaktadır. Anatomik ve fonksiyonel görüntülemeyi bir arada sağlayan 18F-FDG PET/BT ise birçok malignitede olduğu gibi rektum kanserinde de rekürrensin belirlenmesinde ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde başarısını kanıtlamıştır. Bu çalışmanın amacı; rektum kanserli hastalarda 18F-FDG PET/BT'nin preoperatif evrelemedeki yerini saptamak ve pelvik MRI karşılaştırmaktadır.MATERYAL ? METOD: Çalışmaya rektum kanseri tanısı olan, ortalama 57,3 (25 ? 82) yaşında, 6'sı bayan 19'u erkek toplam 25 hasta dahil edildi. Tüm hastalara lokal evreleme amacıyla pelvik MRI yapıldı. Uzak metastaz taraması amacıyla 25 hastanın 20'sine CT veya USG ile batın taraması yapıldı. Tüm hastalar bu şekilde değerlendirildikten sonra 18F FDG PET/CT ile yeniden evrelendirildiler.SONUÇLAR: Tüm tetkikler ile evreleme sonucunda 10 hasta (%40) opere edildi, bunlardan 9/10'una LAR 1/10'una abdominoperineal rezeksiyon yapıldı. Geriye kalan hastalardan 9'una neoadjuvan RT verilirken, 6 hasta inoperabl olması nedeniyle sistemik KT'ye yönlendirildi. Pelvik MRI ve konvansiyonel görüntüleme yöntemlerine ek olarak 18F FDG PET/BT yapılması ile hastaların %48'inin (12 hasta) evresi değişti. Evresi değişen 12 hastadan 10'u up-stage, 2'si ise down-stage oldu. Down-stage olan 2 hastadan 1'i N diğeri ise M evresinin değişmesi nedeniyle, up ? stage olan 10 hastadan 7'si M1, 3'ü N1 olması nedeniyle evreleri değişti. Bu aşamada sadece bir hastada (%4) FDG PET/BT yanlış pozitif sonuca sebep oldu. 18F FDG PET/BT'nin tedavi seçimine olan etkisine bakıldığında ise tüm hastalar içerisinde %36 oranında (9 hasta), evresi değişen 12 hasta arasında ise %75 oranında (9 hasta) tedavi seçimini değiştirdi. Sonuç olarak 18F FDG PET/BT %32 oranında (8 hastada) tedavi seçimini, %44 (11 hastada) hastalığın evresini doğru yönde değiştirdi.SONUÇ: Preoperatif olarak rektum kanserinin evrelemesinde 18F FDG PET/BT ek bilgiler sağlamaktadır ve bu bilgiler ışığında ortalama üç hastadan birinde evre ve tedavi seçimini etkileyebilmektedir. Rektum kanserinde preoperatif evrelemede pelvik MRI ve 18F FDG PET/BT'nin birlikte kullanımının daha doğru preoperatif evrelemeyi sağlayacağı düşünülmüştür.Anahatar Kelimeler: rektum kanseri, preoperatif evreleme, 18F FDG PET/BT, pelvik MRI,
Özet (Çeviri)
Preoperative staging in rectum cancer has a critical importance since it determines the treatment approach. Determination of true treatment approach decreases local recurrence, increases survival and minimizes morbidity and mortality. Nowadays, in preoperative evaluation of rectum cancer pelvic MRI and/or EAUS, toracoabdominal CT is being used. 18F FDG PET/CT, providing structural and metabolic imaging simultaneously, as seen in many malignities has proven its success in evaluation of treatment response and establishment of recurrence. The aim of this study is to evaluate the role of 18F FDG PET/CT in preoperative staging of rectum cancer and compare with pelvic MRI.MATERAL ? METHOD: 25 patients (6 female, 19 male) have been enrolled in this study with a median age of 57,3 (25 ? 82) with rectum cancer. All patients underwent pelvic MRI with the aim of local staging. 20/25 patients had CT or abdominal USG for searching distant metastasis. All patients were re-staged with 18F FDG PET/CT after pelvic MRI, CT or abdominal USG.RESULTS: After staging, 10 patients (%40) were operated, 9 with low anterior and 1 with abdominoperineal resections. 6 of the remaining patients were directed to chemotherapy and 9 to neoadjuvan radiotherapy. 18F FDG PET/CT in addition to other modalities changed the preoperative TNM staging in 12 patients (48%). In 10 out of them, the stage was upgraded and in 2 downgraded. The reason of downstage in one of 2 patients was N stage and for the other was M. The reason of upstage in 7 of 10 patients was M1 stage and for the other 3 was N1. In this stage only in 1 patient (%4) 18F FDG PET/CT showed false positive result. 18F FDG PET/CT changed treatment management in 9 patients (36%) overall and 9 out of 12 patients with stage change (75%). As a result 18F FDG PET/CT had positively changed the method of treatment with 32 % (8 patients) and also positively changed the staging with 44 % (11 patients).CONCLUSION: 18F FDG PET/CT in preoperative staging of rectum cancer provide additional input which positively affects the staging and treatment methodology in one thirds of overall patients. It?s thought that the usage of pelvic MRI and 18F FDG PET/CT preoperative staging of rectum cancer will provide more successful preoperative staging.