Amasya ilinde zihinsel yetersizliğe sahip bireylerin el sanatları eğitiminde ileri zincirleme yönteminin etkisi
The effect of advanced chaining method in handicraft education of individuals with mental disabilities in Amasya province
- Tez No: 868995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel engel, eğitim, el sanatları, ileri zincirleme, Intellectual disability, education, handicrafts, advanced chaining
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Araştırmanın konu başlığı“Amasya İlinde Zihinsel Yetersizliğe Sahip Bireylerin El Sanatları Eğitiminde İleri Zincirleme Yönteminin Etkisi”olarak belirlenmiştir. Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip bireylere el sanatları eğitimi verilirken uygulanan ileri zincirleme yönteminin etkililiğinin incelenmesidir. Araştırma kapsamında taş boyama ve ebru sanatı konularının beceri basamakları ileri zincirleme yöntemine göre düzenlenmiştir. Başlangıç, öğretim genelleme ve izleme oturumları yapılarak süreç tamamlanmıştır. Ayrıca araştırmacı her oturumda bir kez olmak üzere iki gözlemci tarafından izlenmiş ve gözlemci güvenirlilik kaydı tutulmuştur. Bireylerin ileri zincirleme yöntemiyle öğretim yapılmadan önce ve yapıldıktan sonra verdikleri doğru tepki, yanlış tepki ve tepkide bulunmama sayılarına bakıldığında uygulanan yöntemle birlikte verilen tepkilerde olumlu değişikler olduğu görülmektedir. Bu olumlu değişikliklerin zihinsel engelli bireylerin kalıcı öğrenme sorunlarına rağmen yapılan izleme oturumları sonuçlarına göre öğrenmenin kalıcı olduğu da çıkarılan sonuçlar arasındadır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında ebru sanatı ve taş boyama beceri basamaklarının ileri zincirleme yöntemine göre düzenlenerek verilen eğitimin hem hafif düzey hem de orta ve ağır düzey zihinsel yetersizlik yaşayan bireylerin eğitiminde etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The title of the study was determined as“The Effectiveness of the Advanced Chaining Method in Handicraft Education of Individuals with Intellectual Disabilities”. The aim of the research is to examine the effectiveness of the advanced chaining method applied while teaching handicrafts to individuals with intellectual disabilities. Within the scope of the research, the skill steps of stone painting and marbling art subjects were organized according to the advanced chaining method. The process was completed by conducting initial, generalization and follow-up sessions. In addition, the researcher was monitored by two observers, one for each session, and an observer reliability record was kept. Looking at the number of correct responses, incorrect responses and non-responses given by the individuals before and after the instruction with the forward chaining method, it is seen that there are positive changes in the responses given with the applied method. It was also concluded that these positive changes were permanent learning according to the results of the follow-up sessions, despite the permanent learning problems of individuals with intellectual disabilities. Considering the results of the research, it is seen that the training provided by organizing the skill steps of marbling art and stone painting according to the advanced chaining method is effective in the education of individuals with mild, moderate and severe mental disabilities.