Azerbaycan-İsrail ilişkilerinin Azerbaycan-İran ilişkilerine yansıması
The impact of Azerbaijan-Israel relations on Azerbaijan–Iran relations
- Tez No: 869023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT AKÇAPA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Neorealist, Security, National interests, Geopolitics, Regional stability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Azerbaycan-İsrail ilişkilerinin gelişmesi ve bu durumun İran ile ilişkileri üzerindeki etkileri neorealist bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Bu çalışma, Azerbaycan'ın İsrail ile olan yakın ilişkilerinin, özellikle İran ile ilişkilerini karmaşıklaştıran bir faktör olduğunu vurgulamaktadır. Neorealist perspektiften bakıldığında, her ülkenin ulusal çıkarlarını koruma ve bölgedeki güç dengesini sağlama çabaları, bu ilişkilerin dinamiklerini şekillendirmektedir. Azerbaycan, İsrail ile olan ilişkilerinde askeri, diplomatik ve ekonomik destek arayışında, özellikle de Dağlık Karabağ'daki Ermenistan sorununda karşı karşıya olduğu güvenlik zorluklarına yanıt aramaktadır. Ancak, bu yakın ilişkiler, İran'ı tedirgin edebilir ve İran ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebilir. İran, Azerbaycan'ın İsrail ile olan yakınlaşmasını kendi güvenliği için bir tehdit olarak görebilir. İran'ın Azerbaycan'daki etkisini artırma çabaları, Azerbaycan'ın ulusal egemenliğine ve güvenliğine yönelik bir algı oluşturabilir. Bu durum, bölgede gerginliği artırabilir ve çatışma riskini artırabilir. İran'ın Azerbaycan'daki etkisini artırma çabaları, İsrail ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri daha da karmaşık hale getirebilir. Azerbaycan-İsrail ilişkilerinin Azerbaycan-İran ilişkilerine yansımaları, bölgedeki jeopolitik dinamikleri karmaşıklaştırmaktadır. Her iki ülke de ulusal çıkarlarını koruma ve bölgedeki güç dengesini sağlama çabalarıyla hareket ediyor. Ancak, bu ilişkiler, bölgedeki istikrarı tehlikeye atabilir ve bölgedeki gerginliği artırabilir. Bu nedenle, bölgedeki tüm paydaşların dengeli ve yapıcı bir yaklaşım benimsemeleri önemlidir. Anahtar kelimler: Neorealist, Güvenlik, Ulusal çıkarlar, Jeopolitik, Bölge ıstikrarı.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the development of Azerbaijan-Israel relations and its impact on its relations with Iran from a neorealist perspective. This study emphasizes that Azerbaijan's close relations with Israel are a factor that complicates its relations with Iran in particular. From a neorealist perspective, each country's efforts to protect its national interests and maintain the balance of power in the region shape the dynamics of these relations. In its relations with Israel, Azerbaijan seeks military, diplomatic and economic support in response to the security challenges it faces, particularly the Armenian conflict in Nagorno-Karabakh. However, these close ties could unsettle Iran and negatively affect relations between Iran and Azerbaijan. Iran may see Azerbaijan's rapprochement with Israel as a threat to its security. Iran's efforts to increase its influence in Azerbaijan may be perceived as a threat to Azerbaijan's national sovereignty and security. This could heighten tensions and increase the risk of conflict in the region. Iran's efforts to increase its influence in Azerbaijan could further complicate relations between Israel and Azerbaijan. The repercussions of AzerbaijanIsrael relations on Azerbaijan-Iran relations complicate the geopolitical dynamics in the region. Both countries are driven by efforts to protect their national interests and maintain the balance of power in the region. However, these relations could jeopardize regional stability and increase tensions in the region. Therefore, it is important for all stakeholders in the region to adopt a balanced and constructive approach.