Majör depresyonda içgörü ve farklı içgörü ölçeklerinin karşılaştırılması
Evaluation of insight in major depressive disorder: A comparativeestudy of insight scales
  1. Tez No: 869029
  2. Yazar: ZEHRA GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İçgörü, içgörü ölçekleri, majör depresif bozukluk, semptom şiddeti, Insight, insight scales, major depressive disorder, symptom severity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: İçgörü hakkında çok sayıda tanımlama yapılmış, çok sayıda araştırma yapılmış olsa da hala içgörü kavramı üzerinde psikiyatride net bir uzlaşmanın sağlandığını söylemek pek mümkün görünmemektedir. Bildiğimiz kadarıyla literatürde, MDB hastalarında içgörüyü değerlendirmek için birden fazla içgörü ölçeğinin kullanıldığı, ölçeklerin arasındaki korelasyonun incelendiği ve içgörü ölçekleri ile semptom şiddeti arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırma bulunmamaktadır. Çalışmamızda MDB hastalarında İçgörü ölçeklerinin kendi aralarındaki korelasyonlarını, ölçeklerin hastalık şiddeti ile korelasyonlarını ve depresif semptomları predikte etme oranlarını incelemeyi hedefledik. YÖNTEM: Çalışmamıza, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne başvurmuş olan 80 MDB hastası dahil edilmiştir. Hastalarla öncelikle DSM-5'e uyarlı SCID-1 görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Sosyodemografik veri formu, Hamilton Depresyon Ölçeği (HDÖ), Brown İnançların Değerlendirilmesi Ölçeği (BİDÖ), Akıl Hastalığına İçgörüsüzlük Ölçeği (AHİÖ), İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği (İÜBDÖ) hekim tarafından uygulanmıştır. Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Bilişsel İçgörü Ölçeği (BBİÖ), Öz Yansıtma ve İçgörü Ölçeği (ÖYİÖ) ve Üstbiliş Ölçeği (ÜBÖ) ise hastalar tarafından özbildirim formu olarak doldurulmuştur. BULGULAR: Klinik değişkenler ile semptom şiddeti ve içgörü düzeyleri arasında bir ilişki görülmemiştir. MDB semptom şiddeti arttıkça ÜBÖ hariç içgörü ölçekleri ile ölçülen içgörü düzeyinin azaldığı bulunmuştur. HDÖ toplam semptom düzeyini en iyi predikte eden ölçeğin İÜBDÖ, ikinci predikte eden ölçek ÜBÖ ve üçüncü predikte eden ölçek BİDÖ olarak bulunmuştur. BDÖ toplam semptom düzeyini en çok predikte eden iki ölçüm aracı sırasıyla ÖYVİÖ ve ÜBÖ olarak bulunmuştur. SONUÇ: Majör depresif bozukluk hastalarında içgörünün azalması ile hastalık şiddetinin artması beraberlik göstermektedir. Klinik içgörüye odaklanan İÜBD ve AHİÖ, bilişsel içgörüye odaklanan BBİÖ ve ÖYVİÖ, kendi aralarında benzer ve uyumlu sonuçlar vermiştir. MDBsemptom şiddeti arttıkça patolojik üstbiliş süreçlerinin arttığı gösterilmiştir. İçgörü ölçeklerinin depresif semptomları predikte etme oranları birbirinden farklı bulunmuştur. MDB'de içgörünün hem klinik hem bilişsel hem de üstbilişsel içgörü kavramlarıyla ele alınmasının önemli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of insight in major depressive disorder: A comparativeestudy of insight scales INTRODUCTION AND OBJECTIVE: To our knowledge, thereeis no study in the literatureethat uses multiple insight scales to evaluate insight in majör depressive disorder (MDD) patients, examines the correlation between these scales, and explores the relationship between insight scales and symptom severity. Our study aims to investigate the correlations among various insight scales in MDD patients, the correlations between insight scales and disease severity, and the predictive capacity of insight scales for depressive symptoms. METHODS: The study included 80 MDD patients who applied to theePsychiatry Clinic of Sakarya UniversityyTraining and Research Hospital. Initially, a SCID-1 interview, compatible with DSM-5, was conducted with the patients. The sociodemographic dataaform, Hamilton Depression Scale (HDS), Brown Assessment of BeliefssScale (BABS), Scale to Assess the Three Components.of Insight (SAI), and Scale of Unawarenesssof Mental Disorder (SUMD) were administered by the clinician. The BeckkDepression Inventory (BDI), Beck Cognitive Insight Scale (BCIS), Self-Reflection and Insight Scale (SRIS), and Metacognition Questionnaire (MCQ) were filleddout by the patients. RESULTS: No.relationship was found between sociodemographic variables and levels of symptom severity and insight. It was found.that as the severity of MDD symptoms increased, the level of insight measured by insight scales, except for the MCQ, decreased. The scale that best.predicted the total symptom level of HDS was SAI, followed by MCQ and BABS. The two measurement tools that best.predicted the total symptom level of BDI were SRIS and MCQ, respectively. CONCLUSION: In patients with MDD, a decrease in insight is associated.with an increase in disease severity. It has been shown.that as the severity of MDD symptoms increases, pathological metacognitive processes also increase. The predictive capacity of insight scales for depressive symptoms varied. It appears important to consider the concept of insight in MDD from clinical, cognitive, and metacognitive perspectives.