Adenokarsinom sebebiyle pankreatikoduodenektomi uygulanan pdak ve non-pdak periampüller tümörlerde psoas indeksinin ve beslenme parametrelerinin prognoza etkisi
Effect of psoas index and nutritional parameters on the prognosis in pdac and non-pdac periampullary tumors undergoing pancreaticoduodenectomy due to adenocarcinoma
  1. Tez No: 869070
  2. Yazar: YAKUP OZAN VERENDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER UĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Psoas İndeksi, Pdak, Non-Pdak, Periampuller adenokarsinom, prognostik faktörler, Beslenme parametreleri, Sağkalım, Psoas Index, Pdac, Non-pdac, Periampullary adenocarcinoma, Prognostic factors, Nutritional parameters, Survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, pankreatikoduodenektomi uygulanan Pdak ve Non-pdak periampuller tümörlerde albümin, hemoglobin gibi preoperatif parametreler ile N stage, T evresi, cerahi sınır gibi tümöre bağlı post operatif parametrelerin sağkalım ile ilişkisini değerlendirmek ve psoas indeksinin sağkalımla ile ilişkili prognoktik bir faktör olarak kullanılmasının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 2015-2022 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde periampuller adenokarsinom sebebiyle pankreatikoduodektomi uygulanan 70 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastaların preoperatif beslenme parametreleri, psoas indeksi, postoperatif tümör patolojisine ait parametreler ve sağ kalım süreleri gibi klinik parametreler incelenmiştir. Bulgular: Pdak grubunda; yaş ortalaması 63,88 ± 7,76 olup, 25'i (%71,4) erkek, 10'u (%28,6) kadındır. Takip sürecinde hastaların 24'ünde (%68,6) eksitus gelişmiştir. Takip süresince ortalama sağkalım 37,49 ay [27,88-47,10] saptanmıştır. Ortalama BMI 25,05 ± 2,42 saptanmıştır. Preoperatif albumin değerlerinin ortalaması 39,77 ± 4,99, preoperatif hemoglobin ortalaması 12,80 ± 1,38, preoperatif CA19-9 ortalaması 589,05 ± 927,57 saptanmıştır. Psoas indeksleri değerlendirildiğinde ortalaması 2,27 ± 0,57 saptanmıştır. Non-pdak grubunun yaş ortalaması 66,82 ± 9,83 olup, 23'ü (%65,7) erkek, 12'si (%34,3) kadındır. Takip sürecinde hastaların 20'sinde (%57,1) exitus gelişmiştir. Takip süresince ortalama sağkalım 49,37 ay [35,55-63,22] saptanmıştır. Ortalama BMI 23,70 ± 2,80 saptanmıştır. Hastaların preoperatif dönemde bakılan albümin değerlerinin ortalaması 37,88 ± 7,19 preoperatif hemoglobin ortalaması 12,28 ± 2,06, preoperatif CA19-9 ortalaması 135,88 ± 241,86 saptanmıştır. Psoas indeksleri değerlendirildiğinde ortalaması 2,62 ± 1,01 saptanmıştır. Sonuç: Çalışma, Pdak ve Non-pdak tümörlerde cerrahi teknik ve tümöre bağlı parametrelerden bağımsız olarak preoperatif beslenme durumunun ve sarkopeninin sağkalım ile yakından ilişkisi olduğunu göstermektedir. Bu sebeple bu tümörlerde cerrahi planlaması yapılırken hastanın beslenme durumu mutlaka değerlendirilmelidir. Pdak tümörlerde psoas indeksinin diğer faktörlerden bağımsız olarak sağkalım açısından anlamlı sonuçları değerlendirildiğinde, bu tümörlerde rezeksiyon öncesi beslenme parametreleri yanında psoas indeksi de prognostik bir faktör olarak göz önüne alınmalıdır. Ancak, daha geniş ölçekli çalışmaların yapılması ve uzun vadeli sonuçların izlenmesi gerekmektedir. Bu şekilde, bu parametrelerin prognoz ile ilişkisi ve güvenilirliği daha net bir şekilde anlaşılabilir ve bu hastalarının tedavisinde daha etkili stratejiler geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: In this study, we aimed to evaluate the relationship between preoperative parameters such as albumin, hemoglobin and tumor-related postoperative parameters such as N stage, T stage, surgical margin with survival in Pdac and Non-pdac periampullary tumors undergoing pancreaticoduodenectomy and to evaluate the use of psoas index as a prognostic factor associated with survival. Materials and Methods: The study was conducted on 70 patients who underwent pancreaticoduododectomy for periampullary adenocarcinoma at Ege University Medical Faculty Hospital between 2015 and 2022. Clinical parameters such as preoperative nutritional parameters, psoas index, postoperative tumor pathology parameters and survival time were analyzed. Results: In the Pdac group, the mean age was 63.88 ± 7.76 years, 25 (71.4%) were male and 10 (28.6%) were female. During the follow-up period, 24 (68.6%) of the patients developed excitus. The mean survival during follow-up was 37.49 months [27.88-47.10]. The mean BMI was 25.05 ± 2.42. Mean preoperative albumin values were 39.77 ± 4.99, mean preoperative hemoglobin was 12.80 ± 1.38, and mean preoperative CA19-9 was 589.05 ± 927.57. When the psoas indices were evaluated, the mean was 2.27 ± 0.57. The mean age of the non-pdak group was 66.82 ± 9.83 years, 23 (65.7%) were male and 12 (34.3%) were female. Exitus occurred in 20 patients (57.1%) during the follow-up period. The mean survival during follow-up was 49.37 months [35.55-63.22]. The mean BMI was 23.70 ± 2.80. The mean preoperative albumin values were 37.88 ± 7.19, the mean preoperative hemoglobin was 12.28 ± 2.06, and the mean preoperative CA19-9 was 135.88 ± 241.86. When the psoas indices were evaluated, the mean value was 2.62 ± 1.01. Conclusion: The study shows that preoperative nutritional status and sarcopenia are closely associated with survival in Pdak and Non-pdak tumors, independent of surgical technique and tumor- related parameters. Therefore, the nutritional status of the patient should be evaluated during surgical planning in these tumors. When the significant results of psoas index in terms of survival in PDAC tumors independent of other factors are evaluated, psoas index should be considered as a prognostic factor in these tumors in addition to nutritional parameters before resection. However, more large- scale studies should be performed and long-term results should be monitored. In this way, the relationship and reliability of these parameters with prognosis can be more clearly understood and more effective strategies can be developed in the treatment of these patients.