Yeniden rezeksiyon öncesi çekilen mesanenin multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme sonuçlarının patoloji verileri ile karşılaştırılması
Comparison of multiparametric magnetic resonance imaging results of the bladder examined before repeat resection wi̇th pathology data
- Tez No: 869071
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL APAYDIN, DOÇ. DR. MUSTAFA SERDAR KALEMCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: kas invaziv olmayan mesane kanseri, multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme, Mesane Görüntüleme-Raporlama ve Veri sistemi, evreleme, Non muscle invazive bladder cancer, Vesical Imaging–Reporting and Data System, multiparametric magnetic resonance imagine, staging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Amaç: Mesane kanseri en sık görülen ürogenital kanserlerin başında gelmektedir. Mesane kanserinin transüretral rezeksiyonu (TURM) ilk basamakta uygulanan tedavi yöntemidir. Ancak seçilmiş hastalara yeniden rezeksiyon (reTURM) önerilmektedir.Tekrarlayan operasyonlar özellikle ileri yaştaki hastaların morbiditesini arttırmaktadır.Biz de reTURM'ye alternatif olarak mesanenin multiparametrik manyetik rezonans görüntülemesini (mpMRG) reTURM öncesi çekerek mpMRG'ın kas invazyonunu saptama ve rezidü tümör varlığını saptamadaki gücünü ölçmeyi ve bu sayede tekrarlayan operasyonlardan hastaları kurtarmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: 2019-2024 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında mesane kanseri sebebiyle opere edilen hastalar retrospektif olarak tarandı. TURM yapılan 547 hasta içerisinden reTURM yapılan 292 hastanın verileri elektronik hasta dosyası üzerinden incelendi.Epikriz dosyası , patoloji raporları, radyoloji görüntüleri ve raporları incelendi.Çalışma kriterlerini karşılayan 39 hasta çalışmaya dahil edildi. MpMRG yorumlanmasında Mesane Görüntüleme-Raporlama ve Veri sistemi (VI-RADS) kullanıldı. VI-RADS skoru cut off değeri 3 olarak belirlendi.Nüks VI-RADS ve reTURM VI-RADS olmak üzere 2 tane VI-RADS skoru hesaplandı. Kas invazyonu ve rezidü tümör varlığını tespit etmedeki duyarlılığı , özgüllüğü, pozitif prediktif değeri (PPD), negatif prediktif değeri (NPD)hesaplandı. Bulgular: Ortalama yaş 69, medyan yaş 71'di.11'i kadın, 28'i erkekti. 22'si primer mesane kanseri , 17'si ise nüks mesane kanseriydi. 39 hastanın 38 tanesine reTURM yapılmış, 1 hastaya sistektomi yapılmış, reTURM yapılan 1 hastaya da kas invaziv mesane kanseri(KİMK) olması üzerine sistektomi yapılmış.ReTURM VI-RADS skorlamasının KİMK saptamadaki duyarlılığı %100 , özgüllüğü %83,3 PPD %33,3, NPD %100 bulundu. P-değeri =0,009 olarak bulundu ve istatistiksel olarak anlamlıydı. ReTURM VI-RADS skorlamasının rezidü tümör saptama ve ileri evreleme oranı sırasıyla %39,47 ve %5,26 olarak bulundu.Rezidü tümör saptamadaki duyarlılığı %93,8 , özgüllüğü %34,8, PPD'i %50,NPD'i %88,9 bulundu. Sonuç: Literatürdeki çalışmalar ve bizim çalışmamız sonuçlarına göre mpMRG mesane kanseri yönetiminde prostat kanserinde olduğu gibi güçlü öneri seviyelerine çıkacak bir görüntüleme yöntemi olacaktır.Pozitif prediktif değerinin düşük olması ve 1 cm altı nüks kitleleri tespit edememesi nedeniyle reTURM öncesi çekilen mpMRG'ın reTURM'nin yerini alabileceğini bu aşamada söylemek mümkün değildir. Çok merkezli ve yüksek populasyonlu çalışmalara ihtiyaç vardır. Gelecekte seçilmiş hastalarda cerrahiye bir alternatif olarak sunulabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Bladder cancer is one of the most common urogenital cancers. Transurethral resection (TURBT) of bladder cancer is the first-line treatment method. However, repeat resection (reTURM) is recommended for selected patients. Repeated operations increase the morbidity, especially in older patients. Instead of performing reTURM, we aimed to measure the power of mpMRI in detecting muscle invasion and detecting the presence of residual tumor by performing multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI) of the bladder before reTURM. In this way, we aimed to save patients from repetitive operations. Materials and Methods: Patients who were operated on for bladder cancer in the Urology Department of Ege University Faculty of Medicine between 2019 and 2024 were retrospectively scanned. The data of 292 patients who underwent reTURBT, among 547 patients who underwent TURBT, were examined through the electronic patient file. Epicrisis file, pathology reports, radiology images and reports were examined. 39 patients who met the study criteria were included in the study. Vesical Imaging-Reporting and Data System (VI-RADS) was used in the interpretation of mpMRI. The VI-RADS score cut-off value was determined as 3. Two VI-RADS scores were calculated: relapse VI-RADS and reTURM VI-RADS. Sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) were measured. Results: The mean age was 69 years and the median age 71. 11 women and 28 men. 22 were primary bladder cancer and 17 were recurrent bladder cancer. ReTURM was performed in 38 of 39 patients, cystectomy was performed in 1 patient, and cystectomy was performed in 1 patient who underwent reTURM due to muscle invasive bladder cancer (MIBC). The sensitivity of reTURM VI-RADS scoring in detecting MIBC is 100%, the specificity 83.3%, PPD 33.3%, NPD 100%. P-value =0.009 and was statistically significant. The residual tumor detection and advanced staging rates of reTURM VI-RADS scoring 39.47% and 5.26%, respectively. Its sensitivity in detecting residual tumor 93.8%, specificity 34.8%, PPV 50%, NPD 88.9%. Conclusions: According to the studies in the literature and the results of our study, mpMRI will be an imaging method that will reach strong recommendation levels in the management of bladder cancer, as in prostate cancer.At this stage, it is not possible to say that mpMRI taken before reTURM can replace reTURM due to its low positive predictive value and its inability to detect recurrent masses under 1 cm. Multicenter and high population studies are needed. It may be offered as an alternative to surgery in selected patients in the future.