Ambalaj atıklarının geri dönüşüm potansiyelinin sosyodemografik yönden incelenmesi
Socio-demographic investigation of recycling opportunities in packaging wastes management
- Tez No: 869101
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ELMASLAR ÖZBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj, Ambalaj Atıkları, Sosyodemografik, Packaging, Packaging Waste, Sociodemographic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan ambalajlar, kullanımlarının akabinde çözülmeye ihtiyaç duyulan bir“Ambalaj Atığı”problemini doğurmaktadır. Bu problem, ancak etkili ve sürdürülebilir bir atık yönetim planı belirlenmesi ile çözülebilir. Bu çalışma ile yaşadığımız dünyada miktarı her geçen gün artan ambalaj atıklarının neler olduğu, Türkiye'de yaşayan insanların, ambalaj atıkları hakkında sorumluluk sahibi kişi ve kurumların kimler olduğu, ambalaj atık yönetiminin önemi ve ambalaj atıklarına olan bakış açılarının değişen sosyodemografik özelliklerinin değerlendirilmesi ele alınmaktadır. Ambalaj atıklarının minimize etmek ve doğru bir atık yönetim planı oluşturmak maksadıyla Türkiye genelinde yapılan bir kamuoyu yoklaması ile çıkarılan sonuçlar üstünden çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Haziran 2024 , 126 sayfa.
Özet (Çeviri)
The indispensable part of our daily life, packaging, creates a 'Packaging Waste' problem that needs to be addressed after its use. This problem can only be solved with an effective and sustainable waste management plan. This study addresses what the increasing amount of packaging waste consists of in our world, who the responsible individuals and institutions are in Turkiye regarding packaging waste, the importance of packaging waste management, and the evaluation of changing sociodemographic perspectives on packaging waste. Various assessments have been made based on the results obtained from a public opinion survey conducted nationwide in Turkiye with the aim of minimizing packaging waste and creating a proper waste management plan. June 2024, 126 pages.