PGPR bakterileri ile zenginleştirilmiş farklı organik gübrelerin sera koşullarında buğday bitkisinin gelişim ve verimine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of different organic fertilizers enriched with PGPR bacteria on the development and productivity of wheat plant under greenhouse conditions
  1. Tez No: 869129
  2. Yazar: UĞUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR TUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Vermikompost, hayvan gübresi, leonardit, PGPR, Vermicompost, cow dung, leonardite, PGPR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
PGPR (Plant Growth Promoting Rhizobacteria) bitkilerle simbiyotik yaşayan bakterilerdir. PGPR'ler toprakta doğal olarak bulunan, bitki köklerinde kolonize olan, kök gelişimini uyaran, hastalık ve zararlılara karşı biyokontrol etkinliği gösteren bakterilerdir. Çalışmamızda kullanılan solucan gübresi (vermikompost) , leonardit, hayvan gübresi organik gübreler olup tarımda toprak düzenleyici olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, farklı organik gübrelere, PGPR bakterisi olan Bacillus subtilis (ATCC 6633) ilave edilerek buğday bitkisi üzerinde gövde ve kök gelişimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmamızda B. subtilis ilave edilmiş toprak örneğinde bitki yaprak uzunluğunda etki görülmezken diğer bitki yetiştirme ortamlarına bakteri ilavesi yapıldığında kontrole kıyasla yaprak uzunluğunda % 10.40 -15,83; yaprak çapında % 3.27-15.38; kök çapında % 5.64-13.67 ve yeşil aksam kuru ağırlığında % 2.87-27.8 arasında artış olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada kullanılan B. subtilis standart suşunun farklı yetiştirme ortamlarında buğday bitkisinin gelişimi üzerinde olumlu bir etkinlik gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
PGPR (Plant Growth Promoting Rhizobacteria) are bacteria that live symbiotically with plants. PGPRs are bacteria naturally found in soil, colonizing plant roots, stimulating root development, and showing biocontrol activity against diseases and pests. Vermicompost, leonardite and animal manure used in our study are organic fertilizers and are used as soil regulators in agriculture. Bacillus subtilis (ATCC 6633), a PGPR bacterium, was added to the organic fertilizers used in this study and its effects on stem and root development on wheat plants were investigated. In our study, no effect was observed on plant leaf length in the soil sample to which B. subtilis was added. When bacteria were added to other plant growing media, leaf length increased by 10.40 -15.83% compared to the control; 3.27-15.38% in leaf diameter; It was determined that there was an increase of 5.64-13.67% in root diameter and 2.87-27.8% in green part dry weight. It was determined that the B. subtilis standard strain used in this study showed a positive effect on the development of wheat plants in different growing environments.