Uzaktan çalışma modelinde performans ve iş tatmini ilişkisi: Üniversite personeli üzerine bir araştırma
The relationship between performance and job satisfaction in the remote work model: A research on university staff
- Tez No: 869167
- Danışmanlar: PROF. DR. ASENA GÜLOVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Çalışma, Uyum Performansı, Bağlamsal Performans, Görev Performansı, İş Tatmini. 2024, 180 sayfa, Remote Working, Adaptive Performance, Contextual Performance, Task Performance, Job Satisfaction. 2024, 180 pages
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversitedeki uzaktan çalışanların uyum, bağlamsal ve görev performansları ile iş tatminleri arasındaki ilişkiyi anlamaktır. Bu bağlamda, COVID-19 salgınından ötürü bir yıldan daha uzun bir süre zorunlu uzaktan çalışmaya geçiş sürecinde üniversite personelinin uyum, bağlamsal ve görev performansları ile iş tatmini arasında karşılıklı ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde, uzaktan çalışma ile ilgili bilgilere yer verilmektedir. İkinci bölümde iş performansı ve iş tatmini kavramlarının literatürde yer alan önemli kısımlarıyla ilgili konular ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise üniversite çalışanlarının uzaktan çalışmada iş performanslarını (uyum, bağlamsal ve görev) ve iş tatminlerini incelemeye yönelik araştırma yöntemi, amacı, bulguları ve bunların sonuçlarından bahsedilmektedir. Araştırma örneklemi, Manisa'da uzaktan çalışan ve eğitim sektöründe faaliyet gösteren üniversite personelinden oluşmaktadır. Literatürde yaygın olarak kullanılan ölçeklerle anket oluşturulmuş olup çevrim içi anket yöntemiyle 415 katılımcıya ulaşılmış ve elde edilen verilerin istatistiksel olarak yorumlanması amacıyla SPSS programı kullanılarak analiz yapılmıştır. Toplanan veri setine; güvenilirlik analizi, doğrulayıcı faktör analizi, t-testi, tek yönlü varyans analizi iv (ANOVA), etki büyüklüğü (Cohen d- ETA katsayısı) ölçümü, Pearson korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve yol analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre uzaktan çalışmada uyum, bağlamsal ve görev performansı ile iş tatmini arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bir diğer önemli bulguda ise, uzaktan çalışma uyum ve görev performansının iş tatmininin %44,4'ünü pozitif yönde ve anlamlı olarak açıkladığı ortaya konmuştur. Yol analizi sonucuna göre iş tatmini uyum performansının %59'unu, bağlamsal performansın %42'sini ve görev performansının %59'unu açıklamakta ve anlamlı olarak etkilemektedir. Öte yandan farklı demografik özellikler, unvan, birim ve yayın sayısına sahip personelin; uyum, bağlamsal ve görev performansı ile iş tatmini düzeylerine ilişkin algılarında farklılık vardır. Uzaktan çalışma modelinde, bağlamsal performansın (ort= 3,82), uyum (ort= 3,92) ve görev (ort= 3,99) performanslarına göre daha düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sağlık fakültesi personelinin COVID-19 döneminde uzaktan çalışma uyum, bağlamsal ve görev performansı ile iş tatmini ortalamalarının diğer birimlere kıyasla daha düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca üniversite personelinin %31'i haftanın 2 günü uzaktan çalışmayı tercih etmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to understand the relationship between adaptive, contextual, task performance, and job satisfaction of university remote workers. In this context, it was investigated whether there was a reciprocal relationship between the adaptive, contextual and, task performances of university staff and job satisfaction during the transition to mandatory remote work for more than a year due to the COVID-19 epidemic. In the first chapter of the research, information about remote work is covered. In the second chapter, issues related to the important parts of the concepts of job performance and job satisfaction in the literature are discussed. In the third chapter, the research method, purpose, findings and their results for examining the job performance (adaptive, contextual and task) and job satisfaction of university employees in remote work are mentioned. The research sample consists of university personnel working remotely in Manisa and operating in the education sector. A survey was created with scales commonly used in the literature, 415 participants were reached through the online vi survey method, and analysis was carried out using the SPSS program for statistical interpretation of the obtained data. Reliability analysis, confirmatory factor analysis, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), effect size (Cohen's d-ETA coefficient) measurement, Pearson correlation analysis, multiple regression analysis, and path analysis were performed on the collected data set. According to the research results, it was determined that there is a positive and significant relationship between adaptive, contextual, and task performance and job satisfaction in remote work. Another important finding is that remote work adaptive and task performance positively and significantly explained 44.4% of job satisfaction. According to the path analysis results, job satisfaction significantly affects 59% of adaptive performance, 42% of contextual performance, and 59% of task performance. On the other hand, there were differences in personnel's perceptions with different demographic characteristics, titles, units, and the number of publications regarding adaptive, contextual, task performance, and job satisfaction levels. In the remote work model, contextual performance (avg= 3.82) was found to be lower than adaptive (avg= 3.92) and task (avg= 3.99) performances. It has been determined that the averages of remote work adaptive, contextual, and task performance, and job satisfaction of health faculty staff during the COVID-19 period are lower than other units. Additionally, 31% of university staff preferred to work remotely two days a week.