Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 4-6 yaş Kur'an kursları eğitiminin velilerin beklentileri açısından değerlendirilmesi (Sivas ili örneği)
Evaluation of the Directorate of Religious Affairs' Quran courses education for 4-6 years old in terms of parents' expectations (Sivas province example)
  1. Tez No: 869181
  2. Yazar: MERVE GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığı, 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursları, Okul Öncesi Din Eğitimi, Religious Education, Presidency of Religious Affairs, Quran courses for 4-6 age group, Preschool Religious Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
“Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 4-6 Yaş Kur'an Kursları Eğitiminin Velilerin Beklentileri Açısından Değerlendirilmesi (Sivas İli Örneği)”adlı bu çalışmamızda 4-6 yaş grubu Kur'an kursları çalışmasındaki eğitim, müfredat, öğrenci özellikleri, 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarına öğrencilerini gönderen velilerin görüşleri çeşitli yönleriyle ele alınmıştır. Değişen dünya düzeninde son zamanlarda dünya genelinde erken yaşta din eğitimine ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyacın giderilmesine katkısı olması açısından böyle bir araştırma konusu tercih edilmiştir. Bununla birlikte 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarına öğrencilerini gönderen velilerin beklentileri, bu kursları tercih etme sebepleri ve burada verilen eğitimin öğrenci, veli ve öğretici açısından imkân ve sorunları velilerin görüşleri doğrultusunda incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda bulgular elde edilmiştir. Kısaca bulgular neticesinde araştırmaya katılan velilerin geneli 4-6 yaş Kur'an kursları eğitiminden memnun olduklarını, kurslara ulaşım konusunda sıkıntı yaşamadıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin pedagojik açıdan yetersizliği olduğu görülmüştür. Bu alandaki eksikliği gidermek için çalışmalar yapılmalıdır. Öğreticilerin özveriyle görevlerini büyük oranda icra ettikleri görülmüştür. Öğreticiler veli desteğinin önemi üzerinde durmuşlardır. Kısacası veli, öğretici ve öğrenci açısından 4-6 yaş Kur'an kursları oldukça fayda sağladığı ifade edilmiştir. Fakat dinamik bir yapıda olması için devamlı güncellenmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study titled ''Evaluation of Diyanet's 4-6 Year Old Quran Courses Education in Terms of Parents' Expectations (Sivas Province Example)'', we examine the education, curriculum, student characteristics in the 4-6 age group Quran Courses study, 4-6 age group Quran Courses study. The opinions of parents who send their students to courses will be discussed from various aspects. In the changing world order, there has recently been a need for religious education at an early age throughout the world. Such a research topic was preferred in order to contribute to meeting this need. In addition, the expectations of the parents who sent their students to the 4-6 age group Quran Courses, the reasons for their preference, and the opportunities and problems of the education provided here for the students, parents and instructors were examined by taking the opinions of the parents. As a result of the investigations, findings were obtained. Briefly, as a result of the findings, most of the parents who participated in the research stated that they were satisfied with the Quran courses for 4-6 year olds and that they did not have any problems in reaching the courses. It has been observed that teachers are pedagogically incompetent. Studies should be carried out to eliminate the deficiency in this area. It has been observed that the instructors carry out their duties with great devotion. Tutors emphasized the importance of parent support. In short, it has been stated that Quran courses for 4-6 year olds are very beneficial for parents, teachers and students. However, it must be constantly updated to have a dynamic structure..