Sendika yöneticilerinin bakış açısıyla kurgusal evrende sendikalar
Unions in the fictional universe from the perspective of union leaders
- Tez No: 869224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE CEREV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sendika, Dijitalleşme, Dijital Dönüşüm, Yapay Zekâ, Metaverse, Trade Unions, Digitalization, Digital Transformation, Artificial Intelligence, Metaverse
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Dijitalleşme ile yaşanan teknolojik yenilikler insanların yaşam tarzlarını, geleneksel iş yapış biçimlerini değişim ve dönüşüme uğratarak insan yaşamının ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir. Dijitalleşmenin hızla ilerlemesiyle çalışma ilişkilerinde meydana gelen değişimler, işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek, ücretler konusunda işverenlerle pazarlık yapmak ve genel olarak iş gücü piyasasındaki dengeleri etkilemek için faaliyet gösteren sendikaları da yaşanan dönüşüme uyum sağlamak zorunda bırakmıştır. Bu çalışmada, dijitalleşme ile hayatımıza dâhil olan yapay zekâ ve metaverse kavramlarına ilişkin sendika temsilcileri ve yöneticilerinin mevcut ve geleceğe dair görüşleri incelenmiş, yorumlanmış ve tartışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2023-2024 yılları arasında Trakya bölgesinde yürütülmüştür. Araştırmada çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren, aynı zamanda bir sendikada yönetici olarak görev yapan 25 sendika yetkilisi ile yarı yapılandırılmış mülakat formuyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin transkripsiyonunda ve analizinde MAXQDA 2024 nitel analiz programı kullanılmış, verilere içerik analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularının sunumunda kod-alt kod hiyerarşi modelleri, alt kod istatistiği, kelime bulutları ve tablolardan faydalanılmıştır. Nitel analiz sonucunda bulguların dijitalleşme, yapay zekâ ve metaverse gibi teknolojik yeniliklerin sendikaları etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, sendikaların dijitalleşmeye ve bu doğrultuda yaşanan teknolojik yeniliklere uyum sağlamalarının üyelerin beklentilerini karşılamak açısından kritik bir önem arz ettiği görülmüştür. Bu bağlamda, sendika yetkililerinin dijitalleşme, yapay zekâ ve metaverse konularındaki mevcut ve geleceğe dair görüşlerine yer verilmiştir. Teknolojik dönüşümlerin sendikalar üzerinde henüz yeni etkiler oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological innovations driven by digitalization have become an integral part of human life, transforming lifestyles and traditional modes of work. The rapid advancement of digitalization has necessitated unions, engaged in improving working conditions, negotiating wages with employers, and influencing overall labor market dynamics, to adapt to these changes. This study examines the perspectives of union representatives and executives on artificial intelligence and the metaverse, which have been integrated into our lives through digitalization, both presently and in the future. Qualitative research methods were employed in this study conducted in the Thrace region between 2023 and 2024. Semi-structured interviews were conducted with 25 union officials who also serve as managers across various sectors. Data transcription and analysis were performed using MAXQDA 2024 qualitative analysis software, employing content analysis. Presentation of research findings utilized code-subcode hierarchical models, subcode statistics, word clouds, and tables. Qualitative analysis identified that digitalization, artificial intelligence, and the metaverse significantly impact unions. The study concludes that it is critically important for unions to adapt to digitalization and associated technological innovations to meet member expectations. Therefore, the perspectives of union officials on digitalization, artificial intelligence, and the metaverse, both current and future, are presented. It is noted that technological transformations are still in the early stages of influencing unions.