Büyük Oluklu köyü monografisi
The monography of Büyük Oluklu
- Tez No: 869226
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR DURMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Büyük Oluklu, Köy Monografisi, Monografi, Kars, Sözlü Edebiyat, Halk İnançları, Büyük Oluklu, Village Monograph, Monograph, Kars, Oral Literature, Folk Beliefs
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 740
Özet
Monografi, belli bir konunun, olgunun, kişinin ya da yerin incelenip ayrıntılandırılarak yazıldığı bir araştırma türüdür. Bu çalışmada Kars ilinin Selim ilçesine bağlı Büyük Oluklu köyü çeşitli açılardan incelenerek bir monografi oluşturulmuştur. Toplam on üç bölümden oluşan bu çalışmada araştırma sahasında yer alan halk bilimi unsurları, yazılı kaynaklar ve kaynak kişilerden derlenen bilgiler aracılığıyla bir araya getirilmiştir. Araştırma alanı olarak seçilen Büyük Oluklu köyü, Kars âşıklık geleneğinin geçmişten günümüze dek sürdürüldüğü bir köydür. Bu durum, Büyük Oluklu köyünü araştırmaya değer kılmaktadır. Yapılan bu çalışma köyün sosyal, kültürel, tarihî, fiziki açılardan değerlendirilmesini sağlamıştır. Ayrıca köyün kültürünün geçmişten geleceğe aktarılması noktasında bu çalışmanın bir köprü olması amaçlanmıştır. Büyük Oluklu köyü hakkında daha önce herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle bu çalışmada pek çok olgu etraflıca ele alınmıştır. Köyün geçmiş kültür ürünleri ile günümüz kültür ürünleri arasında bağ kurularak yapılan bu çalışmada araştırma sahasının tarihî ve coğrafi yapısı ele alınmış ve kültür ürünleri incelenmiştir. Büyük Oluklu köyündeki geçiş dönemleri, halk inanışları, törenler, mimari, el sanatları, halk mutfağı, halk hekimliği, halk hukuku, çocuk oyunları ve halk oyunları, giyim- kuşam ve sözlü edebiyat ürünleri bu çalışma içerisinde incelenmiştir. Yapılan bu çalışma ile Büyük Oluklu köyüne ait olan kültür ögelerinin kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması amaç edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Monograph is a type of research in which a certain subject, phenomenon, person or place is examined and written in detail. In this study, Büyük Oluklu village located in Selim district of Kars has been examined from various aspects and a monograph has been created. In this study, which consists of thirteen chapters in total, the folklore elements in the research field have been gathered together through the information compiled from written sources and source people. Büyük Oluklu is a village where the Kars minstrelsy tradition has been maintained from past to present which makes the village worth studying. With this study, The village has been evaluated from social, cultural, historical and physical aspects. In addition, this study has been intended to be a bridge in transferring the culture of the village from the past to the future. No research has been conducted before on Büyük Oluklu village. For this reason, many cases have been discussed in detail in this study. This study has been carried out by establishing a connection between the past and present cultural products of the village. The cultural products of the people have been mentioned after the historical and geographical structure of the village have been discussed. Transition periods, folk beliefs, ceremonies, architecture, handicrafts, folk cuisine, folk medicine, folk law, children's games and folk dances, clothing and oral literature products of Büyük Oluklu village have been examined in this study. In this study, It has been aimed to record the cultural elements of Büyük Oluklu village and transfer them to future generations.