0-19 yaş kız çocuğu bulunan bireylerin çocuklarını HPV aşısı ile aşılama tutumları
Attitudes of individuals with female children aged 0-19 towardsvaccinating their children with the HPV vaccine
  1. Tez No: 869346
  2. Yazar: GÜLSÜM YAVUZ BAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HPV aşısı, kız çocuk, ebeveyn, birinci basamak, Karolina HPV Aşılama Tutumları ve İnançları (KHATİ) Ölçeği, HPV vaccine, female child, parent, primary care, Karolina HPV Vaccination Attitudes and Beliefs (KHATİ) Scale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çalışmamızda birinci basamak aile sağlığı merkezine başvuran 0-19 yaş kız çocuğu sahibi ebeveynlerin çocuklarını HPV aşısı ile aşılama tutum ve inançlarını araştırmak, böylelikle aşılamaya engel düşüncelerini belirlemek ve engeller hakkında ebeveynleri bilgilendirmek, aynı zamanda ebeveynlerin HPV farkındalığını arttırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel nitelikte olan bu araştırmanın verileri, Aile Sağlığı Merkezine başvuran 0-19 yaş kız çocuğu bulunan ebeveynlere yüz yüze anket formu uygulanarak toplanmıştır. Anket formu sosyodemografik bilgiler ve Karolina HPV Aşılama Tutumları ve İnançları Ölçeğine ait sorular içeren iki bölümden oluşmaktadır. Veriler IBM SPSS Statistics 25 © Copyright SPSS Inc. 1989, 2017 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada istatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmada 401 ebeveyne ulaşılmış olup katılımcıların %92,5' i kadındır. Kendisine HPV aşısı yaptıran katılımcıların oranı %4,7 iken, çocuğuna HPV aşısı yaptıran katılımcıların oranı %3'tür. Ebeveynin kendisine ve/veya çocuklarına HPV aşısı yaptırma davranışı medeni durum, eğitim durumu, meslek ve gelir durumu ile istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Katılımcıların Karolina HPV Aşılama Tutumları ve İnançları Ölçeği toplam puanı 31,56±4,27 bulundu. Eğitim durumu, sağlık çalışanı olma durumu, aylık gelir düzeyi, rutin aşı takvimi dışı aşıları yaptırma durumu, kendisine ve çocuğuna HPV aşısı yaptırma durumu ile KHATİ Ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Sonuç ve Öneriler: HPV enfeksiyonu dünya çapında, özellikle de rahim ağzı kanserinin primer nedeni olduğu için kadınlar arasında önemli bir orana ulaşmıştır. HPV'yi önlemek için en etkili primer korunma yöntemi aşıdır. Çalışmamız sonucunda oldukça düşük bulunan HPV aşısı ile bağışıklama oranlarının; doğru ve etkin bilgilendirme, uygun aşılama programları, finansal açıdan destek, farkındalık arttırıcı çalışmalar ile daha yüksek oranlara ulaşacağı düşünülmektedir. Böylelikle önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen ve onkojenik potansiyeli olan HPV 89 enfeksiyonuna ve sebep olduğu tüm hastalıklara karşı ucuz ve etkili bir korunma sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the attitudes and beliefs of parents with female children aged 0-19 towards vaccinating their children with the HPV vaccine at a primary care family health center, thereby identifying barriers to vaccination and informing parents about these barriers, as well as increasing parents' awareness of HPV. Materials and Methods: This descriptive cross-sectional study collected data from parents of female children aged 0-19 who attended a Family Health Center, using a face-to-face survey. The survey consisted of two parts: sociodemographic information and questions from the Karolina HPV Vaccination Attitudes and Beliefs Scale. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 25 © Copyright SPSS Inc. 1989, 2017. The level of statistical significance was set at 0.05. Results: The study reached 401 parents, of whom 92.5% were women. The rate of participants who had the HPV vaccine themselves was 4.7%, while the rate of those who had their child vaccinated against HPV was 3%. The behavior of getting vaccinated against HPV for oneself and/or one's children was found to be statistically significant with marital status, education level, occupation, and income level. The total score of the Karolina HPV Vaccination Attitudes and Beliefs Scale among participants was found to be 31.56±4.27. A statistically significant relationship was found between education level, being a healthcare worker, monthly income level, having vaccinations outside the routine vaccination schedule, getting vaccinated against HPV for oneself and one's child, and total scores on the Scale. Conclusions and Recommendations: HPV infection has reached a significant prevalence worldwide, especially as the primary cause of cervical cancer among women. The most effective primary prevention method for preventing HPV is vaccination. Our study suggests that the relatively low rates of HPV vaccination can be increased through correct and effective information, suitable vaccination 91 programs, financial support, and awareness-raising activities. Thus, cheap and effective protection against the significant public health issue of oncogenic HPV infection and all diseases caused by it can be achieved.