Beden eğitimi ve spor yüksekokul öğrencilerinin, kaynaştırma öğrencilerine karşı tutum ve öz duyarlılıklarının incelenmesi
Examination of physical education and sports high school students' attitudes and self-sensitivity towards integration students
- Tez No: 869375
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ILKIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: BESYO, Öz Duyarlılık, Kaynaştırma, Tutum, BESYO, Self-Compassion, Inclusion, Attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, beden eğitimi ve spor yüksekokul öğrencilerinin, kaynaştırma öğrencilerine karşı tutum ve öz duyarlılıklarını çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmamıza Batman Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokul (BESYO) bünyesinde eğitim gören öğrencilerden 123'ü erkek, 103'ü kadın olmak üzere toplam 226 öğrenci katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerden verilerin toplanması için Aksüt ve ark., tarafından geliştirilen“Kaynaştırmaya İlişkin Görüşler”ölçeği ve Neff tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlama geçerlilik çalışması Akın ve ark., tarafından yapılan“Öz Duyarlılık”ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin istatistiki analizi SPSS 24.0 programı kullanılarak yapılmış,veriler normal dağıldığı için parametrik testlerden Independed Sample T testi, One-Way Anova testleri, Post-hoc testi için TUKEY HSD testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan BESYO öğrencilerin kaynaştırma öğrencilerine yönelik tutumlarının sınıf düzeyi, yaş grubu, kaynaştırma eğitimi konusunda bilgiye sahip olması, kaynaştırma eğitimi dışında özel eğitimle ilgili ders alınması, kaynaştırma öğrencisiyle çalışmış olma, ailede veya çevrede özel gereksinimli birey olması, özel gereksinimli bireylerin kaynaştırma eğitimine katılımının desteklenmesi gibi kriterlere göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p0.05). BESYO öğrencilerin öz duyarlılıklarının cinsiyet, sınıf düzeyi, kaynaştırma eğitimi konusunda bilgiye sahip olması, özel gereksinimli bireylerin kaynaştırma eğitimine katılımının desteklenmesi gibi kriterlere göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç: Yapılan araştırmalar sonucunda BESYO öğrencilerin kaynaştırma öğrencilerine yönelik tutumlarının kaynaştırma öğrencileriyle yakından ilgili olmaları durumunda arttığı, yaş ve sınıf düzeyi arttıkça tutumun arttığı, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha duyarlı olduğu, kaynaştırma konusunda eğitim alanların duyarlılıklarının daha fazla olduğu ve sınıf düzeyi arttıkça öz duyarlılıkların arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Our aim in this study is to investigating the attitudes and self-sensitivity of physical education and sports college students towards mainstreaming students in terms of various variables. Materials and Methods: A total of 226 students, 123 of whom were male and 103 of whom were female, participated in our research at Batman University School of Physical Education and Sports (BESYO). To collect data from the students participating in the research, the“Views on Inclusion”scale developed by Aksüt et al. and the“Self-Compassion”scale developed by Neff, whose validity study was adapted to Turkish by Akın et al., were used.Statistical analysis of the data was made using the SPSS 24.0 program. Since the data were normally distributed, Parametric tests such as Independent Sample T test, One-Way Anova tests, and TUKEY HSD test were used for post-hoc test. Findings: The attitudes of the BESYO students who participated in the research towards inclusive students were based on their class level, age group, having knowledge about inclusive education, taking courses on special education other than inclusive education, having worked with an inclusion student, having a special needs individual in the family or in the environment, and the importance of individuals with special needs to inclusive education. Significant differences were detected according to criteria such as supporting participation (p0.05). Significant differences were detected in the self-sensitivity of BESYO students according to criteria such as gender, class level, knowledge about inclusive education, and supporting the participation of individuals with special needs in inclusive education (p 0.05). Result: As a result of the research, it was concluded that the attitudes of BESYO students towards inclusion students increase if they are closely related to the inclusion students, the attitude increases as age and grade level increases, female students are more sensitive than male students, those who receive training on inclusion have more sensitivity, and as the grade level increases, self-sensitivity increases. has been reached.