Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda öğrenim gören öğrencilerinın sağlıkla ilgili yaşam kalitelerinin incelenmesi: Gazi Üniversitesi örneği
Examination of the health related quality of life in the students studying in The School of Physical Education and Sport: The Gazi University case
- Tez No: 349097
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ FATMA ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencisi, sağlıkla ilgili yaşam kalitesi, beden eğitimi ve spor, university student, Health-related Quality of life, physical education and sport
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma beden eğitimi ve spor yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerinin sağlıkla ilgili yaşam kalitesini farklı değişkenler açısından incelemek amacı ile yapılmıştır. Bu araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evrenini 2012?2013 eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokul?unda öğrenim gören (597?si kız, 1088?si erkek) 1685 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu?nun değişik bölümlerinde öğrenim gören random yöntemi ile seçilmiş 224?si kız, 302?si erkek olmak üzere toplam 526 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanmış kişisel bilgi formuna ek olarak Ware ve Sherbourne tarafından geliştirilmiş, Koçyiğit ve arkadaşları tarafından 1999 yılında Türkçeye çevrilmiş ?SF-36 ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizinde, ilişkisiz örneklemler için İndependent t testi, Pearson Korelasyon Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova) ve varyans analizi sonucunda, farkın kaynağını belirlemek amacıyla Tukey testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, erkek öğrencilerinin ?enerji/canlılık, sosyal fonksiyon, ağrı ve sağlığın genel algılanması? alt boyut puan değerleri, kadın öğrencilerine göre, 2.sınıf öğrencilerinin ?sağlığın genel algılanması? 1.sınıf öğrencilere göre, aktif sporcu olan beden eğitimi öğrencilerinin aktif sporcu olmayan beden eğitimi öğrencilerine göre yaşam kaliteleri anlamlı bir şekilde yüksek olduğu gözlenmiştir. Rekreasyon bölümü öğrencilerinin ?enerji/canlılık, mental sağlık, sosyal fonksiyon ve ağrı? alt boyut puan değerleri, diğer bölüm öğrencilerine göre, anlamlı olarak daha yüksek ortalamaya sahip oldukları tespit edilmiştir. Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerinin akademik başarıları ile yaşam kaliteleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, fakat yaşam kalitelerinin alt boyutlarının birbiri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda öğrenim gören bayan öğrencilerinin sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin fiziksel fonksiyon alt boyutunun yüksek olması, erkeklere göre, beden eğitimi ve spor daha belirleyici bir etkendir. Bölüm ve sınıf değişkenlerinde yaşam kalitesinin alt boyut puan değerlerinin anlamlı farklılık göstermesi, bölümler arası ders içeriklerinin değişmesi ve mezun olacağı programa ilişkin bir meslek sahibi olması yönünde olabileceği düşünülerek; gelecek ve iş kaygısı, fiziksel aktivite dışı etkinliklerini sergileme eğilimlerini arttırabilmektedir. Sonuç olarak, spor ile uğraşmak sağlıkla ilgili yaşam kalitesini iyi yönde etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The present study is aimed at examining the Health-related quality of life according to the different variables in the students studying in the school of physical education and sport. Survey model was used in this study. The universe of the study contains students studying in the school of physical education and sport, in the academic year 2012-2013 at the Gazi University that they were 1685 (224 females, 302 males).The sample of the study is 526 physical education and sport students (224 females, 302 males) receiving education in the school of physical education and sport at the Gazi University, who were chosen randomly. Personal information form that it was made by the researcher and SF-36 Health-related quality of life scale that was made by Ware and Sherbourne and was translated by Koçyiğit and her colleague in 1999 to Turkish language have been used as data gathering instrument. Independent t test, Pearson Correlation Analysis, and One-Way Analysis of Variance (Anova) were used for analyzing the data. Tukey test was used in order to determine the source of difference at the end of variance analysis. Study results indicate that male students in the scores of Energy/fatigue, Social functioning, Pain, and General health scales compared with female students are significantly high. In related to class variable, ?second class? has significantly high score in General health in comparison with ?first class?. ?Recreation education program? students in Energy/fatigue, Emotional well-being, Social functioning,andPain scales have significant high scores in comparison with the other three education programs. Relation between the Health-related quality of life scales and grade point average was not found statistically significant. However, there were significant positive relations between scales of the Health related quality of life.The differences in Health-Related Quality of Life scales for ?education program? and ?class? variables could be results of the differences among study courses, and also, the future job related to each education program. The worry about future vocation may affect the physical activity, and decreases it. Overall, sport and physical education could improve the Health related quality of life in students.