Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde temalarına ayrılmış okuma metinleri seçkisi: B2 düzeyinde
A selection of thematically discriminated reading texts in teaching Turkish as a foreign language: B2 level
  1. Tez No: 869389
  2. Yazar: HATİCENUR ÇEVİRGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA UZDU YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe öğretimi, Okuma metinleri seçkisi, Türkçe B2 dil düzeyi, Teaching Turkish to foreigners, selection of reading texts, Turkish B2 language level
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenicilerin ve Türkçeyi yabancı dil olarak öğreten öğreticilerin B2 düzeyinde temalarına ayrılmış olan okuma metinleri seçkisine sahip olması ve okuma metni seçme becerisini geliştirmektir. Yabancı dil olarak Türkçe Öğretiminde B2 düzeyinde okuma metinleri seçkisi nasıl hazırlanmalıdır, sorusuna cevaplar aranmaktadır. Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Temalarına Ayrılmış Okuma Metinleri Seçkisi: B2 Düzeyinde adlı çalışmanın yöntemi nitel araştırma yöntemidir. Nitel araştırmalar, gözlem ve doküman analizi gibi veri toplama yöntemleri ile oluşturulur, olayların ve olguların gerçekçi bir ortamda bütüncül bir şekilde incelenmesine yönelik süreci temsil eder. Nitel araştırmalar birçok kavramın tanımını detaylıca yapar. Bunun yanı sıra tümevarımsal yol izlenerek yapılan çalışmaların süreç kısmına odaklanır. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Yunus Emre Enstitüsüne ait yabancılara Türkçe öğretimi için hazırlanmış olan Yediklim ders kitabının B2 düzeyindeki ilk yedi teması oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise araştırmacı tarafından seçilen on beş adet metin oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Yunus Emre Enstitüsünün Yediiklim Türkçe ders kitabının B2 düzeyindeki ilk yedi teması yalnızca içeriksel olarak örnek alınmış olup temalarına uygun on beş metinden oluşan B2 düzeyinde bir seçki oluşturulmuştur. Bu seçkinin içindeki dört adet metin rastgele seçilerek B2 dil düzeyine uygun hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to ensure that students who learn Turkish as a foreign language and instructors who teach Turkish as a foreign language have a selection of reading texts divided into themes at the B2 level and to improve their reading text selection skills. How should a selection of reading texts at B2 level be prepared in teaching Turkish as a foreign language, answers to the question are being sought. The method of the study titled Selection of Reading Texts Divided into Themes in Teaching Turkish as a Foreign Language: at B2 Level is qualitative research method. Qualitative research is created through data collection methods such as observation and document analysis, and represents the process of examining events and phenomena in a holistic manner in a realistic environment. Qualitative research defines many concepts in detail. In addition, it focuses on the process part of the studies carried out by following the inductive method. For these reasons, qualitative research method was used in this study. The system of the research consists of the first seven themes at the B2 level of the Yediklim textbook, prepared by Yunus Emre Institute for teaching Turkish to foreigners. The sample of the research consists of fifteen texts selected by the researcher. In this study, the first seven themes of Yunus Emre Institute's Yediiklim Turkish textbook at the B2 level were taken as a contextual example only, and a selection of fifteen texts suitable for the themes was created at the B2 level. Four texts in this selection were randomly selected and adapted to the B2 level.