Müzelerde sanal gerçeklik uygulamaları
Virtual reality applications in the museums
- Tez No: 869396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÇAKMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Müze, Müzecilik, Sanal Gerçeklik, Museum, Museology, Virtual Reality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Müzeler, eleştirel düşünceyi geliştiren ve kültürü teşvik eden eğitim ve didaktik öğretim alanları olarak yaşam algımızı şekillendiren ve gelecekte de şekillendirmeye devam edecek olan yerlerdir. Müzeleri ziyaret etmek, insan varoluşunu anlam ve yük ile dolduran eşsiz bir gereksinimdir. Müzeler insanların görsel algılarında önemli değişiklikler meydana getirir. Bugün ve geçmiş arasında kurulan anlamsal bağlar geleceğin inşasına da yardımcı olur. Ziyaretçiler, gördükleri nesneleri, şeyleri öğrenmek için müzelere gelirler ve karşılaştıklarını anlamak için, kavramsal çerçevelerine -tarih bilgisi ve tecrübeye- güvenirler. Sergilere bakarak ve yorumlayıcı materyalleri okuyarak/izleyerek ya kendi kavramsal çerçevelerini doğrular ya da yetersiz olduklarını anlayarak uygun bir kavramsal çerçeve belirlemeye çalışırlar. Bu hem deneyimli hem de acemi müze ziyaretçisi için geçerlidir. Modern dijital teknolojiler, her bir ziyaretçinin tercih ettiği öğrenme yöntemine ve yaklaşımına göre yönetilebildiği için sunum aşamasında bu çok yönlülüğünün önemi kolaylıkla ayırt edilebilir. Yeni teknolojiler ve kablosuz internet erişimi daha istikrarlı olarak ve her yerde geliştikçe dijital teknolojilerin potansiyeli artacak, böylece daha güçlü yeni deneyimler gerçekleşecektir. Ve bu potansiyel, hareket kabiliyetiyle birleştirildiğinde, modern ziyaretçilerin beklentilerini karşılayacak kadar güçlü bir teknolojik altyapı oluşacaktır. Bu çalışma içerisinde müzeciliğin gelişimi, müzeciliğin gelişiminde teknolojinin önemi ve sanal gerçeklik uygulamalarının müzelerde uygulamalarına odaklanılmıştır. Dünyadaki ve Türkiye'deki müzecilik anlayışının gelişimi tarihsel süreçte irdelenmiş ardından özellikle çağdaş müzecilik anlayışı çerçevesinde teknolojinin, özellikle de sanal gerçeklik uygulamalarının kullanımı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The estates are places that will shape our lives and continue to shape our lives in the future as respected educational institutions that play an important role in increasing the intellectual intelligence and the development of the culture industry. Visiting a museum is a personal need that makes sense for the existence of a person. The mirrors create great changes in people's visual perception. The semantic bonds established in the past and in the past also help shape the future. Visitors rely on conceptual frameworks - historical knowledge and experience - to understand what they see, what they see, and what they come across. They try to determine an appropriate conceptual framework if they see the exhibits and read / watch the interpretive material or if they understand that their conceptual frameworks are correct or inadequate. This applies to both experienced and beginner museum visitors. The versatility of modern digital technology in managing and presenting according to the learning style and approach preferred by each visitor is central to its unique potential. As new technologies evolve and wireless internet access is more stable and everywhere is developed, the potential of digital technologies will increase, so stronger new experiences will be realized. And when combined with this potential mobility, a technological infrastructure will be built that is strong enough to meet the expectations of modern travelers. In this study, the development of museum focuses on the importance of technology in the development of museum and the application of virtual reality applications in museum. then been analyzed in the development of museology in the world and in Turkey, especially in the historical process within the framework of contemporary museum understanding of technology were also investigated in particular the use of virtual reality applications.