Basında yer alan sağlık haberlerinin etik ilkeler açısından değerlendirilmesi
Evaluation acording to ethical principles of health news in news paper
  1. Tez No: 86946
  2. Yazar: HATİCE NİHAL TANYELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLTER UZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Tıbbi etik, Sağlık haberleri vıı, Health news, Medical ethics, Press Vlll
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Basında Yer Alan Sağlık Haberlerinin Etik İlkeler Açısından Değerlendirilmesi Bu çalışma Ç.Ü.T.F Tıp Tarihi ve Deontoloji ABD'nda, yazılı basında yer alan sağlık haberlerinin tıbbi etik kurallara uygunluğunu ve sağlık konusunda yeterli bilgi aktarımı olup olmadığını araştırmak amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla Basın İlan Kurumu'nun 1998 Mayıs verilerine göre yüksek tirajlı günlük gazetelerden ikisi olan Hürriyet ve Zaman gazeteleri 31 gün süre ile incelenmiştir. Gazetelerde çıkan tüm haberler tasnif edilmiş ve cetvel ile ölçülerek tüm gazete içinde ne kadar yer tuttukları hesaplanmıştır. Ayrıca sağlık haberlerinin içeriği incelenerek etik kurallara uygunluğu irdelenmiştir. Sonuçta Hürriyet Gazetesinde %1.24 ve Zaman Gazetesinde %0.56 oranında sağlık haberlerine yer verildiği ve etik kurallara uygun sağlık haberlerinin yazıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evoluation Acording to Ethical Principles of Health News In News Papers This study was done in The University of Çukurova, School of Medicine, Department of Medical History and Deontology. The aim of this study is to investigate whether health news are appropriate ethical rules and whether there are enough knowledge about health topic. For this purpose Hürriyet and Zaman Newspapers were selected in the newspapers which have the most circulation in Turkey that determined by The Institution of The Press Advertisement in May 1998. Both of them inspected for 31 days. The news in Hürriyet and Zaman Newspapers classified according to categories such as actual, sport, health etc. They were measured by scale as cm2 and percentage of this news in a day were determined. It was also investigated whether the health news are appropriate to ethical principles or not. As a result, it was determined that the health news located 1.24% in Hürriyet and 0.56% in Zaman Newspapers and they were published acording to ethical principles.