İstanbul'da kentsel dönüşümün oy verme davranışına etkisi
The effects of urban transformation on voting behavior in İstanbul
- Tez No: 869526
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK GENÇKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Urban Transformation, Voting, Voter, Locality, Elections
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Somut ve ölçülebilir bir siyasal davranış olarak oy verme davranışı; sosyal, ekonomik ve psikolojik unsurların etkisiyle birlikte siyasal toplumsallaşma içerisinde biçimlenmektedir. Kentsel mekânlardaki her türlü değişiklik oy verme davranışını da etkilemektedir. Dolayısıyla, dünya genelinde 1980'li, Türkiye özelinde ise 2000'li yıllarla beraber sıklıkla gündeme gelen“kentsel dönüşüm”meselesinin genel olarak siyasal davranışı, özel olarak da oy verme davranışını belirleyebilen etkenlerden birisi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu çalışmada kentsel dönüşüm ve oy verme davraşının arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri olan Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi'nin oy verme davranışlarının üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Mekanın değişmeye başladığı 2014 yılından günümüze kadar olan tüm seçimler incelenmiş, ardından değişimleri anlamlandırmak adına, Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Dumlupınar mahallelerinde kentsel dönüşümden etkilenen 40 vatandaşla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak kentsel dönüşüm ile oy verme davranışı üzerinde kuvvetli bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm, Oy Verme, Seçmen, Mekan, Seçimler
Özet (Çeviri)
Social, economic, and psychological elements all have a role in shaping voting behavior as a concrete and quantifiable political activity within the context of political socialization. Voting behavior is shaped by a variety of factors, especially in metropolitan areas. Thus, it is reasonable to say that one of the elements that can influence political conduct generally and voting behavior specifically is the problem of“urban renewal,”which has been on the agenda repeatedly since the 1980s globally and the 2000s in Turkey specifically. This study aims to investigate the relationship between voting behavior and urban renewal. As one of the biggest urban renewal initiatives in Turkey, the impact of the Fikirtepe Urban Renewal Project on voting behavior is examined. To analyze the changes in voting patterns, all election results since 2014, when the spatial changes began, are covered. Then, in-depth interviews with 40 citizens who are impacted by urban renewal in the neighborhoods of Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim, and Dumlupınar were conducted. In conclusion, voting behavior and urban transformation have been proven to be strongly correlated.