Acil servise başvuran ve hipoglisemi saptanan hastaların demografik bilgileri, vital bulguları ve labaratuvar değerlerinin hastaların prognozu ve mortalitesi üzerine etkisi
The effect of epidemiologic characteristics,vital signs and laboratory values on the prognosis and mortality of patients admitted to emergency department with hypoglycemia
  1. Tez No: 869539
  2. Yazar: SEMA ÖZKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipoglisemi, Diyabet, Mortalite, Üre, Kan Şekeri, Hypoglycemia, diabetes, mortality, urea, blood glucose
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Hipoglisemi acil servislere en çok gelen endokrin acillerden biridir. Bu çalışmada acil serviste hipoglisemi saptanan hastaların epidemiyolojik özelliklerinin, vital bulgularının ve laboratuvar değerlerinin hastaların prognozu ve mortalitesi üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod Bu çalışma Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Erişkin Acil Tıp Kliniğine 17.04.2018-17.04.2023 tarihleri arasında başvuran hipoglisemi saptanan 18 yaş ve üzeri hastalarla yapılmıştır. Hastaların yaşı, cinsiyeti, vitalleri, hemogram, biyokimya, troponin, kan gazı parametreleri, komorbiditeleri, kullandığı ilaçları, tedavileri, hasta sonlanımları ve 14 günlük, 28 günlük ve acil serviste mortalite durumu kaydedilmiştir. Hipoglisemiye bağlı mortalitede prediktif olabilecek değerler karşılaştırılmıştır. Bulgular Çalışmaya alınan hastaların 408'i (%50,7) erkek, 396'sı (%49,3) kadın idi.Kadınların yaş ortalaması 48,04 ± 21,28, erkeklerin yaş ortalaması 46,97 ± 19,75 idi. Çalışmaya alınan hastaların 19'unun (%2,4)'ünün acilde eksitus ile sonuçlandığı 143'ü (%17,8) yatırıldığı bunların 81'inin (%10,1)'ini yoğun bakım yatışı, 62'sinin (%7,7) servis yatışı olduğu görüldü. Kan şekeri değerinin acil serviste ölüm riskini incelemek için yapılan ROC analizinde kan şekerinin ≤52 kesim değeri için eğri altında kalan alan 0,750 (%95 CI 0,582-0,828) olup sensitivite %66,67 spesifite %79,28 olarak bulunmuştur. Üre değerinin acil serviste ölüm riskini incelemek için yapılan ROC analizinde üre'nin >84kesim değeri için eğri altında kalan alan 0,927 (%95 CI 0,900-0,954) olup sensitivite %86,88 spesifite %94,74 olarak bulunmuştur. Sonuç Hipoglisemi ile acil servise başvuran hastalarda kan şekerinin 52'nin altında olması mortalite riskini artırmaktadır. Hipoglisemi ile acil servise başvuran hastalarda üre değerinin yüksekliği ve hastane öncesi dönemde hipoglisemik olmaları mortalite açısından bağımsız risk faktörü olarak bulunmuştur. Bu hastalarınacil serviste ve yoğun bakım ünitelerinde daha yakın takip edilmesi mortalite riskini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Objective Hypoglycemia is one of the most common endocrine emergencies in the emergency department. The purpose of this study was to evaluate the effect of epidemiologic characteristics, vital signs, and laboratory values on the prognosis and mortality of patients with hypoglycemia in the emergency department. Materials And Methods This study was conducted on patients aged 18 years and older with hypoglycemia, who were admitted to the Adult Emergency Medicine Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH between 17.04.2018-17.04.2023. Age, sex, vital signs, hemogram, biochemistry, troponin, blood gas parameters, comorbidities, medications, treatments, patient outcomes and mortality status at 14 days, 28 days and in the emergency department were recorded. Predictive values for mortality due to hypoglycemia were compared. Findings Of the patients included in the study, 408 (50.7%) were male and 396 (49.3%) were female, with a mean age of 48.04 ± 21.28 years for females and 46.97 ± 19.75 years for males. Of the patients included in the study, 19 (2.4%) presented to the emergency department, 143 (17.8%) were admitted to the hospital, of which 81 (10.1%) were admitted to the intensive care unit and 62 (7.7%) were admitted to the ward. In the ROC analysis performed to examine the risk of death in the ED, the area under the curve for the cut-off value of blood glucose ≤52 was 0.750 (95% CI 0.582-0.828) with a sensitivity of 66.67% and a specificity of 79.28%. In the ROC analysis performed to examine the risk of death in the emergency department, the area under the curve for urea >84 cut-off was 0.927 (95% CI 0.900-0.954) with a sensitivity of 86.88% and a specificity of 94.74%. Conclusion In patients admitted to the emergency department with hypoglycemia, a blood glucose level below 52 is associated with an increased risk of mortality. In patients admitted to the emergency department with hypoglycemia, high urea levels and prehospital hypoglycemia were found to be independent risk factors for mortality. Closer follow-up of these patients in the emergency department and intensive care unit may reduce the risk of mortality.