Kraniofasial cerrahi uygulamalarında kranioplasti için yeni bir osteosentez yöntemi: Düğmelerle tespit
- Tez No: 86954
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ATA UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kraniofasyal cerrahi, Kranioplasti, Metil Metakrilat, Osteosentez, Akrilik düğmeler vın, Craniofacial Surgery, Cranioplasty Methyl Methacrylate, Osteosynthesis, Acrylic Buttons X xC.YÜKSEKÖ?KETÎMKOROUÎ
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yaptığımız araştırmada; kraniofasyal cerrahi uygulamalarında kranioplasti için yeni bir osteosentez yöntemi olarak, metil metakrilat akrilik resinden hazırlanmış düğme ile tespit yöntemini, çelik tel ile tespit yöntemi ile, osteosentez sağlama yönünden karşılaştırdık. Bu araştırmada iki ayrı çalışma yapıldı. Birinci çalışma grubunda, akrilik düğmeler ve tel ile yapılan osteosentez karşılaştırıldı. İkinci çalışma grubunda, farklı kimyasal yapıdaki akrilik düğmelerin, hangisinin osteosentez için daha uygun olduğu yönünden incelendi. Çalışma I deney grubunda 17 hayvan vardı. 17 deney hayvanın her birinde paryetal kemikler iki taraflı osteotomize edilerek, sağ paryetal kemiklerden hazırlanan kemik greftlerini tespit etmek için steril ortamda hazırlanan akrilik düğmeler (CMW3 Bone Cement® + CranioplasticT) kullanıldı (Grup I). Sol paryetal kemiklerden hazırlanan kemik greftleri, kontrol grubu olarak 3/0 çelik tel ile tespit edildi (Grup II). Biyomekanik değerlendirmede akrilik düğme grubu (Grup I) ile tel grubu ( Grup II) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark çıkmadı (p>0,05). Histopatolojik incelemede akrilik düğme grubu (Grup I) lehine anlamlı fark vardı (p0,05). Histopatolojik olarak iyileşmenin CMV3 Bone VHCement® düğme grubunda (Grupl), kontrol tel grubuna (Grup 2) göre daha iyi olduğunu saptadık ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p0,05). Bilgisayarlı tomografi (BT) ve magnetik rezonanslı görüntüleme (MRG) değerlendirmesinde CranioplasticT düğme grubu (Grup 3) ve CMV3 Bone Cement® düğme grubu (Grup 1) artefakt oluşturmama ve kemik greft kontum açısından mükemmel sonuç verdi. Ancak beyin parankimine bası yönünden kontrol tel grupları (Grup 2 ve Grup 4), CranioplasticT düğme grubu (Grup 3) ve CMV3 Bone Cement® düğme grubuna (Grup 1) göre daha iyi sonuç verdi. Sonuç olarak; metil metakrilat akrilik resin (MMAR)'den elle hazırlanan düğmeler ile yapılan osteosentez, kemik greft tespiti için yeterli immobilizasyon sağlamakta ve bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonanslı görüntüleme çalışmalarında görüntüyü karıştırmamaktadır. Kraniofasyal cerrahi uygulamalarında kranioplasti için yeni bir osteosentez yöntemi olarak akrilik düğme yönteminin kullanılabilirliğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Our research is based on a new osteosynthesis method for cranioplasty in craniofacial surgery which is used a fixation with buttons made methyl methacrylate acrylic resin (MMAR). We compared this fixation method with steel wire fixation. We organised our research into two different studies. In Study I; the comparison of osteosynthesis of acrylic buttons and steel wire fixation was performed in 17 rabbits. Biparietal window type bone grafts is harvested and placed at aeras as; right side of parietal bone graft fixed by acrylic buttons (CMW3 Bone Cement® + CranioplasticT)(Group I) and left side of parietal bone graft fixed by steel wire (Group II). There was no significant difference in biomechanical evaluation between acrylic buttons (Group I) and steel wire (Group II) (p>0,05). There was significant difference in histopathologic healing between acrylic buttons (Group I) and steel wire (Group n) (p0,05). There was significant difference in histopathologic healing between CMW3 Bone Cement® (Group 1) and control steel wire (Group2)(p0,05). In Computerised tomography and magnetic resonance imaging, CMW3 Bone Cement® (Group 1) and CranioplasticT (Group 3) have no artefact and excellent contour. But control steel wire (Group 2 and Group 4) were put less pressure on brain parenchimal tissue. IX T.C. YÖKSEKÖ?İETİM KURULU ~ unAs a conclusion, we obtained enough immobilisation for bone grafts with acrylic buttons which were hand- made with methyl methacrylate acrylic resin (MMAR), in cranioplasty furthermore without any artefact in imaging system.