İllüstrasyon ve yeni medya araçlarında papercut uygulamaları
Papercut applications in illustration and new media tools
  1. Tez No: 869580
  2. Yazar: ZEYNEP TUBA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE AZAMET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Yunan Mitolojisi, Kâğıt Kesme, Grafik Tasarım, Illustration, Greek Mythology, Paper-Cutting, Graphic Design
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İllüstrasyon sanatı ve kâğıt kesme sanatı Doğu ve Batı kültürlerinde benzer tekniklerle ancak farklı isimlerle kendini göstermiştir. Çin'de kâğıdın bulunması, ilerleyen zamanlarda bu tür sanatları da hayatımıza dâhil etmiştir. Bir tür ritüel ve zanaat olarak başlayan kağıt kesme daha sonrasında kültür etkileşimleriyle ülkeler arasında yayılarak her alanda kullanılan bir sanat formuna dönüşmüştür. Çalışmada, geçmişten günümüze illüstrasyon sanatı, tarihi ve bu sanat alanında kullanılan teknikler ve kâğıt kesme sanatının tarihsel süreci araştırılmıştır. Kâğıt kesme sanatının geleneksel el işiyle yapılan ve teknolojinin katkılarıyla birlikte güncellenmiş, dijital tekniklerle modernize edilerek uygulanmış sanat çalışmalarının anlatımlarına değinilmiştir. Günümüzde bu tekniklerde çalışmalar yapan sanatçı eserlerine yer verilmiştir. Araştırmada, Yunan Mitolojisine ait kahramanlar ve hikâyeleri tema olarak seçilmiştir. İllüstrasyon sanatındaki deneysel yaklaşımlardan biri olan, geçmişte birçok ülkede sıkça kullanılan ve günümüzde de popülerliği artan kâğıt kesme tekniğiyle uygulamalar gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Illustration art and paper-cutting art have manifested themselves in Eastern and Western cultures with similar techniques, yet with different names. The discovery of paper in China brought this type of art into our lives in our later times. Which started as a kind of ritual and craft, paper-cutting has spread afterwards among countries with cultural interactions and turned into an art form used in every field. In the study, the art of illustration, its history and the techniques used in this field of art from the past to present, and the historical process of paper-cutting art were investigated. Descriptions of artworks made with the traditional handcraft of paper-cutting, updated with the contributions of technology, and modernized with digital techniques are mentioned. Artworks of the artists who work in the present in these techniques are involved. IIn this research, heroes and the stories from Greek Mythology were chosen as the theme. Being one of the experimental approaches in illustration art, applications have been performed with the paper-cutting technique, which was frequently used in many countries in the past and is gaining popularity in the present.