Birinci dönem Millet Meclisi tutanaklarında Kıbrıs sorunu
In the minutes of the first term National Assembly Cyprus problem
  1. Tez No: 869661
  2. Yazar: ZELAL OKUTMUŞTUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN İDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Meselesi, Millet Meclisi Tutanakları, Kıbrıs Barış Harekâtı, Cyprus İssue, Minutes of the National Assembly, Cyprus Peace Operation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 603
Özet
Kıbrıs adası coğrafi konumu itibariyle tarihin geçmiş dönemlerinden günümüze kadar dünya devletlerinin dikkatini çekecek bir noktada yer almıştır. Kıbrıs halkı adanın Osmanlı hakimiyetine girdiği 1571 yılından 1878 yılına kadar hoşgörü ve huzur içerisinde yaşamıştır. Ancak 1878 yılında ada İngilizlerin hakimiyetine girince Türkler için sıkıntılı dönemler başlamıştır. Gerek bölgedeki Rumların gerekse de Yunanistan'ın ayrılıkçı ve bölgedeki dengeyi bozacak tutumları nedeniyle Kıbrıs'ta kanlı çatışmalar yaşanmıştır. Çalışmada öncelikle Kıbrıs'ın tarihsel geçmişi anlatılmış ve ardından İngiliz yönetimiyle başlayan huzursuzluklara dikkat çekilmiştir. Yunanistan'ın ve Kıbrıslı Rumların ayrılıkçı tutumlarıyla bölgede Türklere karşı girişilen saldırılar gözler önüne serilerek bu saldırıların ve ayrılıkçı tutumların Türk iç siyasetinde nasıl karşılandığı üzerinde durulmuştur. Yavru vatan olarak nitelendirilen Kıbrıs'ta yaşanılan durumların meclis içerisinde yarattığı sarsıntılar ve tartışmalar üzerinde durularak Türk dış siyasetinde Kıbrıs konusunda gösterilen çabaya dikkat çekilmiştir. Çalışmanın amacı Kıbrıs'ta yaşanılan olayların mecliste nasıl karşılandığını irdeleyerek milletvekillerinin ada üzerindeki görüş ve tartışmalarına yer verip Türk siyasetinde Kıbrıs'ın yeri ve önemini belirlemek olmuştur. Zira Türkiye hem dış politikada gösterdiği tavırla hem de 1974'te gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekâtı ile daima Kıbrıslı Türklerin yanında durmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to its geographical location, the island of Cyprus has been at a point that has attracted the attention of the world states from the past periods of history to the present. The people of Cyprus lived in tolerance and peace from 1571 when the island came under Ottoman rule until 1878. However, when the island came under the British rule in 1878, troubling times began for the Turks. Bloody conflicts took place in Cyprus due to the separatist attitudes of both the Greeks in the region and Greece, which would disrupt the balance in the region. In the study, first of all, the historical background of Cyprus is explained and then the unrest that started with the British administration is pointed out. The separatist attitudes of Greece and Greek Cypriots and the attacks against the Turks in the region were revealed and how these attacks and separatist attitudes were received in Turkish domestic politics was emphasized. By emphasizing the shocks and discussions within the parliament caused by the situations experienced in Cyprus, which is described as a daughter homeland, attention was drawn to the efforts made regarding Cyprus in Turkish foreign policy The aim of the study was to examine how the events in Cyprus were received in the parliament, to include the views and discussions of the members of parliament on the island, and to determine the place and importance of Cyprus in Turkish politics. Because Turkey has always stood by the Turkish Cypriots, both with its attitude in foreign policy and with the Cyprus Peace Operation it carried out in 1974.