Kemoradyoterapi uygulanan kT3 larinks kanseri hastalarında tedavi başarısını etkileyen faktörler
Factors affecting the treatment success in patients kT3 laryngeal cancer undergoi̇ng chemoradioterapy
  1. Tez No: 869677
  2. Yazar: SEDA IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖMER BAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Larinks kanseri, laringeal ödem, tümör yükü, vokal kord paralizi, risk faktörleri, rekürrens, konkomitant kemoradyoterapi, organ koruma, sağkalım, Laryngeal cancer, laryngeal edema, tumor burden, vocal fold palsy, risk factors, recurrences, concomitant chemoradiotherapy, organ preservation, survival
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışmamızda ilk tedavi seçeneği olan ve organ koruyucu tedavi olarak bilinen kemoradyoterapi (KRT) uygulanan, kT3 evreye sahip larinks skuamöz hücreli kanser (LSHK) hastalarının demografik ve epidemiyolojik özellikleri, tedavi öncesi klinik bulguları ile birlikte tedavi sonuçlarımızı değerlendirmeyi ve prognoza etki eden faktörleri literatür ışığında sunmayı amaçladık. Gereç-Yöntem: Ekim 2013-Ağustos 2022 yılları arasında kT3 LSHK nedeniyle KRT verilen hastalar dahil edildi. Demografik veriler, tümöre ait klinik ve patolojik özellikler, anterior komissür tutulumu, laringeal ödem, aritenoid fiksasyonu, bilgisayarlı tomografi görüntülerinden ölçülen primer alandaki tümör hacmi, klinik N evresi, tümör lokalizasyonu, patoloji raporları, tümör diferansiasyonu) incelendi, bunlarla birlikte genel sağkalım (OS), hastalığa özgü sağkalım (DSS), hastalıksız sağkalım (DFS) ve lökorejyonel nükssüz sağkalım (LRFS) oranları analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 62,16±8,843 (37-85) olan, 97(%96)'si erkek, 4(%4)'ü kadın toplam 101 olgu dahil edildi. Hastaların 96(%95)'sı sigara, 8(%7,8)'i alkol kullanıyordu. Tümör en sık glottik alt bölgede tespit edildi (44 olgu (%43,6)). En sık iyi diferansiye SHK (39 olgu (%38,6)). Anterior komissür tutulumu 62 (%61,4), lenf nodu metastazı 25 (%24,7) olguda saptandı. hastaların 47(%46,5)'sinde vokal kord paralitik izlendi. Hastaların 5 yıllık OS, DSS, DFS ve LRFS oranları sırasıyla %57,9, %66,7, %52,2 ve %58,9 olarak saptandı. Ödem derecesi arttıkça nüksün anlamlı derecede arttığını, DFS ve LRFS oranlarının belirgin olarak düştüğü gözlemlendi (p< 0,05). Tümör volümü (TV) arttıkça lenf nodu metastaz oranının anlamlı derecede arttığı, volümün 2,2877 cm3'ün üzerinde olması lenf nodu metastaz oranını arttırdığı saptandı (p: 0,007). Ayırıca supraglottik lokalizasyonda yüksek oranda lenf nodu metastazı izlenirken (p: 0,003), TV en yüksek oranda bu lokalizasyonda (p< 0,001) saptandı. Sonuç: Sonuç olarak, KRT uygulanan kT3 evresindeki hastalarda tedavi sonrası laringeal ödem derecesi arttıkça nüksün arttığı, bu hastalarda TV arttıkça lenf nodu metastaz oranının arttığı gözlendi. Yapılan ROC-curve analizinde TV'nin artışı, lenf nodu metastazı ve yüksek grade laringeal ödemin tümörün nüksü ile ilişkili olduğu tespit edilirken, supraglottik lokalizasyonda yüksek oranda LN metastazı ile yüksek TV saptandı. Bu nedenle kT3 LSHK olan hastalarda tedavi öncesi TV ile lenf nodu metastazını, tedavi sonrası laringeal ödem bulguları nüksü tahmin etmekte kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate our treatment results along with the demographic and epidemiological characteristics, pre-treatment clinical findings, and present the factors affecting prognosis in kT3 stage laryngeal squamous cell cancer (LSCC) patients who received chemoradiotherapy (CRT), which is the first treatment option and known as organ-preserving treatment, and to present the factors affecting prognosis in the light of the literature. Materials and Methods: Patients who received CRT for kT3 LSCC, between October 2013 and August 2022 were included. Demographic data, clinical and pathological features of the tumor (anterior commissure involvement before treatment, laryngeal edema, arytenoid fixation, tumor volume in the primary area measured from computed tomography images, clinical N stage, tumor localization, pathology reports, tumor differentiation) were examined. Overall survival (OS), disease-specific survival (DSS), disease-free survival (DFS), and leukoregional relapse-free survival (LRFS) rates were analyzed. Results: A total of 101 cases, 97 (96%) men and 4 (4%) women, with an average age of 62.16±8.843 (37-85) were included in the study. 96 (95%) of the patients were smoking and 8 (7.8%) were using alcohol. The tumor was most frequently detected in the glottic subregion (44 cases (43.6%)). The most common is well-differentiated SCC (39 cases (38.6%)). Anterior commissure involvement was detected in 62 (61.4%) cases, and lymph node metastasis was detected in 25 (24.7%) cases. Vocal cord paralysis was observed in 47 (46.5%) of the patients. The 5-year OS, DSS, DFS and LRFS rates of the patients were 57.9%, 66.7%, 52.2% and 58.9%, respectively. It was observed that as the degree of edema increased, recurrence increased significantly and DFS and LRFS rates decreased significantly (p< 0,05). It was determined that the rate of lymph node metastasis increased significantly as the tumor volume (TV) increased, and a volume above 2.2877 cm3 increased metastasis and therefore recurrence (p: 0,007). Additionally, a high rate of lymph node metastasis was observed in supraglottic localization (p: 0,003), and TV was detected at the highest rate in this localization (p< 0,001). Conclusion: As a result, it was observed that recurrence increased as the degree of laryngeal edema increased after treatment in kT3 stage patients who underwent CRT, and the rate of lymph node metastasis increased as TV increased in these patients. In the ROC-curve analysis, it was determined that increased TV, lymph node metastasis and high-grade laryngeal edema were associated with tumor recurrence. Therefore, in patients with kT3 LSCC, pre-treatment TV can be used to predict lymph node metastasis, and post-treatment laryngeal edema findings can be used to predict recurrence.