Sanat üretiminde kaligrafi ve sanatsal cam çalışmalarında kaligrafinin kullanım olanaklarının araştırılması
Calligraphy in art production and investigating the possibilities of using calligraphy in artistic glass works
  1. Tez No: 869733
  2. Yazar: PINAR DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cam sanatı, Kaligrafi, Çağdaş sanat, Glass art, Calligraphy, Contemporary art
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma; Cam malzemenin plastik sanatta kullanımının günümüzde ulaştığı geniş çerçeveye dikkat çekmek amacıyla yazılmıştır. Camın bambaşka bir sanat disiplini olan kaligrafiyle birlikte kullanılabilirliği araştırılmıştır. Toplam dört bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde kaligrafinin tarihi ve tanımına yer verilmiştir. İkinci bölümde çağdaş sanat ve kaligrafi etkileşimine değinilerek kaligrafinin geleneksel yapısının günümüzde geçirdiği değişim aktarılmıştır. Kaligrafinin çağdaş sanatta sık kullanıldığı resim, seramik, heykel, enstalasyon ve ışık sanatı alanlarındaki etkileri incelenerek malzemeyle kurduğu ilişki ele alınmıştır. Üçüncü bölümde camın sanatsal özelliklerine değinilmiş, kaligrafiyle kurduğu ilişki, örnek sanatçılar üzerinden incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise kişisel uygulamalar ve araştırmacının camla kaligrafi arasında kurduğu ilişki yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study has been written to draw attention to the broad scope of the use of glass material in plastic arts today. The feasibility of using glass together with calligraphy, a completely different art discipline, is the choice of investigation of this thesis. The research, consisting of a total of four sections, includes the history and definition of calligraphy in the first section. In the second section, the interaction between contemporary art and calligraphy is discussed, highlighting the transformation of the traditional structure of calligraphy in the present day. The relationship calligraphy establishes with materials is examined through its effects in fields such as painting, ceramics, sculpture, installation, and light art, where calligraphy is frequently used in contemporary art. The third section addresses the artistic features of glass and examines its relationship with calligraphy through examples of artists. The fourth and final section includes personal practices and the relationship the researcher has established between glass and calligraphy.