Ekleme uygulamalarının cam sanatında kullanım alanları
Applications of inclusion techniques in glass art
  1. Tez No: 869736
  2. Yazar: SENA YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cam, Cam sanatı, Camda Ekleme uygulamaları, Glass, Glass art, İnclusion in Glass Works
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Cam üretim süreçleri geliştikçe ulaşılabilirlik ve camla uyum açısından gelişim göstereren ekleme uygulamalarının çağdaş cam sanatında kullanımı artmıştır. Bu tez kapsamında; Ekleme uygulamalarının geçmişten bugüne cam sanatındaki kullanım alanları araştırılmış cam eserlerde ekleme uygulamaları yapılırken kullanılabilecek farklı materyal ve teknikler üzerine denemeler yapılmıştır. Toplam dört bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde ekleme uygulamalarının tanım ve tarihçesine yer verilmiştir. İkinci bölümde cam sanatında ekleme uygulamalarına değinilmiş, ekleme uygulamalarının cam sanatı tarihi boyunca kullanım alanlarındaki çeşitlilik ve geçirdiği değişim aktarılmıştır. Üçüncü bölümde ekleme uygulamalarını kullanan sanatçılara değinilmiş, materyallerin sanatçılar tarafından nasıl ele alındığı incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise tez kapsamında yapılan deneyler ve kişisel uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As glass production processes have developed, the use of inclusion techniques, which have shown advancements in terms of accessibility and compatibility with glass has increased in contemporary glass art. Within the scope of this thesis; the use of inclusion in glass art from past to present has been researched, and experiments have been conducted on different materials and techniques that can be used in inclusion techniques on glass works. In the first part of the research, which consists of a total of four sections, the definition and history of inclusion is provided. The second section discusses the use of inclusion in glass art, highlighting the diversity and transformation in their areas of use throughout the history of glass art. The third section focuses on artists who use inclusion, examining how materials are approached by these artists. The fourth section includes the experiments and personal applications conducted within the scope of the thesis.