Üniversitede eğitim gören Z kuşağı gençlerinin sosyal medya bağımlılığı ve duygu düzenleme becerilerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
The study of social media addiction and emotion regulation skills of generation Z young people studying at the university according to various variables
  1. Tez No: 869867
  2. Yazar: DUYGU ÜSTDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. HÜSEYİN KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Z Kuşağı, Sosyal Medya Bağımlılığı, Duygu Düzenleme, Generation Z, Social Media Addiction, Emotion Regulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu araştırma sosyal medya bağımlılık düzeylerinin ve duygu düzenleme becerilerinin çeşitli değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığının ortaya konulması, sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile duygu düzenleme becerileri arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak demografik soruların bulunduğu kişisel bilgi formu ile sosyal medya bağımlılığı puanlarının ve duygu düzenleme becerilerinin belirlenmesi amacı ile Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeğinin ve Duygu Düzenleme Ölçeğinin yer aldığı bir anket formu kullanılmıştır. Araştırma İstanbul ilinde belirlenen üniversitelerde eğitim görmekte olan Z kuşağı öğrenci (N:513) katılımcılardan oluşmaktadır. Bu araştırma, üniversitede öğrenim gören Z kuşağı gençlerinin sosyal medya bağımlılığı ve duygusal düzenleme becerilerini incelemektedir. Araştırma konusu kapsamında toplanan veriler SPSS-25 istatistik programında kodlanarak analizler yapılmıştır. Yapılan analizler, tablolar halinde organize edilmiş bulgular bölümde rapor edilmiştir. Üniversitede öğrenim gören Z kuşağı gençlerinin demografik özelliklerine yönelik verilerin analizinde frekans ve yüzde hesaplamaları kullanılmıştır. Ayrıca, sosyal medya bağımlılığı ve duygusal düzenleme becerileri demografik değişkenlere göre incelenmeden önce çarpıklık ve basıklık değerleri referans alınarak normallik analizleri yapılmıştır. Yapılan kontrollerde verilerin normal dağılım varsayımını karşılaması sebebiyle parametrik analiz yöntemleri tercih edilmiştir. Katılımcıların sosyal medya bağımlılığı ve duygusal düzenleme becerileri 2 gruplu değişkenlere göre incelenirken bağımsız gruplar t testi; 2'den daha fazla sayıda grup içeren değişkenlere göre incelenirken ise ANOVA analizi tercih edilmiştir. Ayrıca, sosyal medya bağımlılığı ve duygusal düzenleme becerileri arasındaki ilişki pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların sosyal medya bağımlılıkları ile duygu düzenleme becerilerine ait toplam puan ve içsel işlevsel duygu düzenleme, içsel işlevsel olmayan duygu düzenleme, dışsal işlevsel duygu düzenleme ve dışsal işlevsel olmayan duygu düzenleme boyutları arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Katılımcıların duygu düzenleme becerilerinin sosyal medya bağımlılığı üzerindeki etkisine yönelik kurulan model anlamlı değildir. Bu kapsamda, araştırmanın bağımsız değişkenleri bir bütün olarak sosyal medya bağımlılığını yordamamaktadır ve duygu düzenleme becerilerine ait içsel işlevsel duygu düzenleme, içsel işlevsel olmayan duygu düzenleme, dışsal işlevsel duygu düzenleme ve dışsal işlevsel olmayan duygu düzenleme boyutlarının bağımsız olarak sosyal medya bağımlılığını etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It was determined as to reveal whether social media addiction levels and emotion regulation skills differ in terms of various variables, and to examine whether there is a relationship between social media addiction levels and emotion regulation skills. In the research, a personal information form with demographic questions was used as data collection tool, and a questionnaire form including Social Media Addiction Scale and Emotion Regulation Scale in order to determine social media addiction scores and emotion regulation skills. The research consists of Z generation students (N:513) who are studying at the universities determined in Istanbul. This research examines social media addiction and emotional regulation skills of generation Z youth studying at university. The data collected within the scope of the research were coded in the SPSS-25 statistical program and analyzed. The analyzes made are organized in tables and the findings are reported in the section. Frequency and percentage calculations were used in the analysis of the data on the demographic characteristics of the Z generation young people studying at the university. In addition, before examining social media addiction and emotional regulation skills according to demographic variables, normality analyzes were carried out with reference to skewness and kurtosis values. Parametric analysis methods were preferred because the data met the assumption of normal distribution during the controls. While examining the participants' social media addiction and emotional regulation skills according to 2-group variables, independent groups t-test; ANOVA analysis was preferred when examining variables containing more than 2 groups. In addition, the relationship between social media addiction and emotional regulation skills was evaluated with Pearson correlation analysis and multiple regression analysis. No significant relationship was found between the participants' social media addictions and the total score of emotion regulation skills and the dimensions of internal functional emotion regulation, internal dysfunctional emotion regulation, external functional emotion regulation and external dysfunctional emotion regulation. The model established for the effect of participants' emotion regulation skills on social media addiction is not significant. In this context, the independent variables of the research do not predict social media addiction as a whole, and it has been determined that the internal functional emotion regulation, internal dysfunctional emotion regulation, external functional emotion regulation and external dysfunctional emotion regulation dimensions of emotion regulation skills do not independently affect social media addiction.