Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının çözümü için barış süreci ve müzakereleri
Peace process and negotiations for the resolution of the Azerbaijan-Armenia conflict
  1. Tez No: 869935
  2. Yazar: SELİM CAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ INDİRA PHUTKARADZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dağlık–Karabağ, Azerbaycan, Ermenistan, Nagorno-Karabakh, Azerbaijan, Armenia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çatışmalar aktörler arasında gerçekleşen ve neticelenen aksiyonlar olabildiği gibi uzun süre devam eden, dönem dönem dondurulmuş çatışma haline gelen ama gerginliğin devam ettiği iki tarafında da sıcak çatışma için uygun ortamı ve koşulların oluşmasını beklediği bir aksiyon da olabilmektedir. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ temelli olan çatışma bu iki özelliği de karşılayan ve başlangıcından bugüne kadar uzun bir süre geçen çatışmanın dondurulduğu dönemde de iki ülke arasındaki gerginliğin devam ettiği ve kısa süreli küçük çaplı sıcak çatışmaların gerçekleştiği bir çatışmadır. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununa detaylı olarak bakıldığında iki ülke için de farklı temaların içerisinde bulunduğu çatışma sebepleri ortaya çıkmaktadır. Güç rekabeti, sistem içerisinde hareket etmek zorunda olma, güvenlik kaygıları ve kimlik gibi birçok farklı tema Azerbaycan Ermenistan arasında Dağlık – Karabağ temelli çatışmanın esaslarını oluşturmaktadır. Buna ek olarak Hazar bölgesinin büyük güçlerin rekabet alanı olduğu da dikkate alındığında sorunun devamlılığı da çözümü de bünyesinde birçok aktörü bulunduran bir konu olarak dikkat çekmektedir. Bu yüksek lisans tezinde Dağlık – Karabağ çatışması temelinde Azerbaycan dış politikası ve Dağlık – Karabağ çatışması detaylı olarak incelenecektir. Buna ek olarak şu sorulara cevap aranacaktır: Dağlık – Karabağ sorununda ortaya çıkan yeni durum Azerbaycan dış politikasının başarısı mıdır? Azerbaycan dış politikasını bu sorunun çözümü için geliştirmiş midir? Dağlık – Karabağ sorunu hangi aşamalardan geçerek bu döneme gelmiştir?
Özet (Çeviri)
Conflicts can be actions that take place and conclude between actors, or they can be an action that lasts for a long time, becomes a frozen conflict from time to time, but the tension continues and both sides wait for the appropriate environment and conditions for a hot conflict to occur. The Karabakh-based conflict between Azerbaijan and Armenia is a conflict that meets both of these characteristics, and during the period when the conflict was frozen for a long time from its beginning until today, the tension between the two countries continued and short-term, small-scale hot conflicts took place. When the Nagorno-Karabakh conflict between Azerbaijan and Armenia is examined in detail, the causes of conflict with different themes for both countries emerge. Many different themes such as power competition, having to act within the system, security concerns and identity constitute the basis of the Nagorno-Karabakh-based conflict between Azerbaijan and Armenia. In addition, considering that the Caspian region is a competition area of great powers, the continuity of the problem and its solution draw attention as an issue involving many actors. In this master's thesis, Azerbaijani foreign policy and the Nagorno-Karabakh conflict will be examined in detail on the basis of the Nagorno-Karabakh conflict. In addition, answers to the following questions will be sought: Is the new situation arising in the Nagorno-Karabakh conflict a success of Azerbaijani foreign policy? Has Azerbaijan developed its foreign policy to solve this problem? Through what stages did the Nagorno-Karabakh conflict reach this period?