Sıçanlarda siklofosfamid ile oluşturulan renal hasarın tedavisinde bromelain uygulamasının rolünün araştırılması
Investigation of the role of bromelain administration in the treatment of cyclophosphamide-induced renal injury in rats
- Tez No: 869951
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÖZ, DOÇ. DR. MEHMET BERKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Siklofosfamid, Böbrek hasarı, Oksidatif stress, Enflamasyon, Bromalein, Cyclophosphamide, Kidney injury, Oxidative stress, Inflammation, Bromalein
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Laboratuvar Hayvanları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yapılan bu çalışma, bromaleinin ratlarda siklofosfamidin (CYP) neden olduğu oksidatif stress ve nefrotoksisite üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmamızda 42 adet Wistar albino erkek rat kullanıldı ve her bir grupta 7 hayvan olacak şekilde 6 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna tek doz serum fizyolojik, BRM20 grubuna 10 gün 20 mg/kg oral bromalein, BRM40 grubuna 10 gün 40 mg/kg oral bromalein, CYP grubuna tek doz 200 mg/kg siklofosfamid, CYP+BRM20 grubuna tek doz 200mg/kg siklofosfamid ve 10 gün 20 mg/kg oral bromalein, CYP+ BRM40 grubuna tek doz 200 mg/kg siklofosfamid ve 10 gün 40 mg/kg oral bromalein uygulamaları yapıldı. Siklofosfamid uygulaması çalışmanın 4. günü intraperitoneal olarak yapıldı. Çalışma sonrası alınan örneklerden tam kanda üre ve kreatinin düzeyleri, böbrek dokusunda ise malondialdehit, protein karbonil, 8-hidroksi deoksi guanozin, glutatyon, nitrik oksit ve prostaglandin E2 düzeylerine, katalaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve glutatyon redüktaz aktivitelerine bakıldı. Sonuçların değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi ve çoklu varyans analizi olarak Tukey testi kullanıldı. Siklofosfamidin toksik etkilere neden olduğu oksidatif stress ve enflamatuvar parametrelerdeki artışın, glutatyon ve diğer antioksidan seviyelerindeki düşüşün tespitiyle anlaşılmıştır. Siklofosfamid ile birlikte 20 mg/kg bromalein uygulamasının siklofosfamidin toksik etkilerinde kısmi olarak iyileştirme gösterdiği, 40 mg/kg bromalein uygulamasının ise tüm oksidatif stress ve enflamatuvar parametrelerde iyileşmeye neden olduğu görülmüştür. Sonuç olarak siklofosfamid ile birlikte bromaleinin bir arada uygulanması siklofosfamidin toksik etkilerini iyileştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effects of bromalein on cyclophosphamide (CYP)-induced oxidative stress and nephrotoxicity in rats. In our study, 42 male Wistar albino rats were used and divided into 6 groups with 7 animals in each group. Control group received a single dose of saline, BRM20 group received 20 mg/kg oral bromalein for 10 days, BRM40 group received 40 mg/kg oral bromalein for 10 days, CYP group received a single dose of 200 mg/kg cyclophosphamide, CYP+BRM20 group received a single dose of 200 mg/kg cyclophosphamide and 20 mg/kg oral bromalein for 10 days, CYP+BRM40 group received a single dose of 200 mg/kg cyclophosphamide and 40 mg/kg oral bromalein for 10 days. Cyclophosphamide was administered intraperitoneally on the 4th day of the study. Urea and creatinine levels in whole blood, malondialdehyde, protein carbonyl, 8-hydroxy deoxy guanosine, glutathione, nitric oxide and prostaglandin E2 levels, catalase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase and glutathione reductase activities in kidney tissue were analysed. One-way analysis of variance and Tukey's test as multiple variance analysis were used to evaluate the results. The toxic effects of cyclophosphamide were determined by the increase in oxidative stress and inflammatory parameters and decrease in glutathione and other antioxidant levels. It was observed that 20 mg/kg bromalein administration with cyclophosphamide partially improved the toxic effects of cyclophosphamide, while 40 mg/kg bromalein administration caused improvement in all oxidative stress and inflammatory parameters. In conclusion, it was determined that cyclophosphamide and bromalein administration together ameliorated the toxic effects of cyclophosphamide.