Ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) genç kadınların yoksullaşması
Impoverishment of young women not in education, employment or training (NEET)
- Tez No: 869964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK BEYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: NEET, Kadın, Çok boyutlu yoksulluk, Genç işsizliği, Toplumsal cinsiyet, NEET (Not in Education, Employment, or Training), Women, Multidimensional poverty, Youth unemployment, Gender
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) genç kadınların yaşadıkları süreci maddi, sosyal ve kültürel olarak çok boyutlu yoksullaşma bağlamında incelemektedir. NEET kavramı hem eğitimden hem de istihdamdan uzak olan gençler için kullanılan bir kavramdır. İncelediği yaş aralığı araştırmaların konusuna, gençlerin sorunlarına ve politikalara göre değişmektedir. TÜİK verilerine göre Türkiye'de NEET genç kadınların oranı erkeklere göre daha yüksektir. 2022 yılında 18-29 yaş arası gençlerin yüzde 31,9'unun NEET olduğu belirlenmiş, bu oran kadınlarda yüzde 45,1, erkeklerde ise yüzde 19 olmuştur. Ayrıca yaş ortalaması arttıkça kadınların NEET oranı erkeklere göre artmaktadır. Bu oranlar, eğitim ve istihdam alanlarında kadınların karşılaştıkları engelleri ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini vurgulamaktadır. Araştırmada nitel yöntem kullanılmış ve yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat yöntemiyle özellikle İstanbul'da yaşayan yükseköğretim mezunu, 18-29 yaş aralığında evli ve bekar dokuz NEET kadın ile görüşülmüştür. Araştırma deseni olarak fenomenolojik desen kullanılmış ve belirlenen kavramlar doğrultusunda oluşturulan temalarla veri analiz edilmiştir. Katılımcıların deneyimleri, eğitim ve iş bulma süreçlerinde yaşadıkları zorluklar, çok boyutlu yoksullaşma deneyimleri ve bu süreçlerin psikolojik etkileri detaylı bir şekilde incelenmiştir. NEET kadınların karşılaştıkları temel sorunlar arasında, genç işsizliği, istihdam piyasasında cinsiyete dayalı dezavantajlar, ev içi sorumluluklar ve çocuk bakımı gibi toplumsal cinsiyet rollerinin getirdiği ek yükler bulunmaktadır. Bu durum, kadınların eğitim ve iş hayatından uzaklaşmalarına neden olurken, sosyal dışlanma ve yoksulluk gibi sonuçlar doğurmaktadır. Kadınların içinde oldukları bu durum araştırmada kavramsal çerçeve olarak çok boyutlu yoksulluk kavramı etrafında analiz edilmekte, genç kadınların üzerindeki çeşitli etkilerini ve toplumsal cinsiyet rollerinin bu süreçteki rolünü ele alarak, NEET durumunun genç kadınlar üzerindeki toplumsal ve ekonomik etkilerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the experiences of young women who are not in education or employment (NEET) in the context of multidimensional impoverishment, both materially, socially, and culturally. The concept of NEET is used for young people who are not in education, employment or training. The age range it examines varies depending on the topic of the research, the problems of young people, and the policies. According to TÜİK data, the rate of NEET young women in Turkey is higher than that of men. In 2022, it was determined that 31.9% of young people aged 18-29 were NEET, with this rate being 45.1% for women and 19% for men. In addition, as the average age increases, the NEET rate for women increases compared to men. These rates highlight the barriers and gender inequalities that women face in education and employment. The research used a qualitative method and semi-structured in-depth interviews were conducted with nine NEET women, especially university graduates, aged 18-29, living in Istanbul. A phenomenological research design was employed, and the data was analyzed using themes developed in line with the identified concepts. The experiences of the participants, the difficulties they experienced in the education and job search process, their multidimensional impoverishment experiences, and the psychological effects of these processes were examined in detail. The primary challenges faced by NEET women include youth unemployment, gender-based disadvantages in the labor market, and the additional burden of household responsibilities and childcare stemming from gender roles. This situation leads women to move away from education and working life, while leading to results such as social exclusion and poverty. The situation in which women find themselves is analyzed in the research around the concept of multidimensional poverty as a conceptual framework, revealing the various effects on young women and the role of gender roles in this process, and revealing the social and economic effects of the NEET situation on young women.