Renal kitle tanısı ile parsiyel nefrektomi yapılan hastaların post operatif böbrek fonksiyonlarının r.e.n.a.l skorlama sistemiyle değerlendirilmesi
Evaluation of post operative renal function of patients who underwent partial nephrectomy for renal mass using r.e.n.a.l scoring system
  1. Tez No: 869966
  2. Yazar: BURAK KARABACAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Parsiyel Nefrektomi, R.E.N.A.L skor, GFH, Kreatinin, Partial Nephrectomy, R.E.N.A.L score, GFR, Creatinine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Karabacakoglu B. Renal Kitle Tanısı İle Parsiyel Nefrektomi Yapılan Hastaların Post Operatif Böbrek Fonksiyonlarının R.E.N.A.L Skorlama Sistemiyle Değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Kliniği, Uzmanlık Tezi, İzmir, 2024. Amaç: Parsiyel nefrektomi (PN) yapılan renal kitleli hastaların 1.yıl sonundaki renal fonksiyon değişikliklerinin R.E.N.A.L skorlama sistemi ve diğer ek parametreler kullanılarak öngörülmesi ve değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: 2008-2022 yılları arasında İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesinde parsiyel nefrektomi yapılan 183 hasta retrospektif tarandı ve dışlama kriterlerinden sonra çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif (preop), postoperatif (PO) 3.ay ve 12.ay kreatinin (Kre) ve glomerüler filtrasyon hızı (GFH) değerleri ile yaş, cinsiyet, ameliyat türü, tarafı, sıcak iskemi süresi (dk) değerleri kaydedildi. Her hastanın bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans görüntülemesi (MRG) mevcut olup preop R.E.N.A.L skorlaması parametrelere ve risk gruplarına ayrılarak yapıldı. Bu gruplar böbrek fonksiyon değerlerine etkileri bakımından önce tekli ardından sinerjik olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 57.1±11.8 olup 183 hastadan 116'sı (%63) erkek, 67'si (%37) kadındır. Preop 42 (%23) hastada HT, 17 (%9) hastada DM, 11 (%6) hastada her iki hastalık birden görülmüş ve 113 (%62) hastada ise hiçbir ek hastalık tespit edilmemiştir. Ortalama iskemi süresi 17±7.2 dk'dır. Ortanca R.E.N.A.L skor 6'dır. Hastaların 90 (%49) tanesi düşük risk grubuna, 75 (%40) tanesi orta risk grubuna ve 18 tanesi (%10) yüksek risk grubuna dahildir. Preop ortalama GFH 85.2 mL/min/1.73 m2 iken PO 3.ayda 78.4, PO 12.ayda 75.1 olup sırasıyla %7.9 ve %11.8'lik bir düşüş mevcuttur. Preop ortalama Kre 0.96 mg/dL iken PO 3 ve 12. Ay değerleri sırasıyla 1.06 ve 1.1'dir. Yaş ilerledikçe ve komorbiditeye sahip oldukça böbrek fonksiyon değerlerinin daha kötü etkilendiği izlenmiş olup kadınların preop ve PO Kre değerleri daha düşük izlenmiştir. Renal skor değeri arttıkça ve düşük riskten yüksek riske doğru postoperatif GFH değerinin istatistiksel anlamlı bir şekilde azaldığı görülmüştür. Renal skorlama sisteminin tüm parametrelerinin (renal çap, egzofitiklik, toplayıcı sistem mesafesi ve polar çizgi) PO GFH ile anlamlı ilişkisi olduğu gösterilmiştir. Yapılan çiftli sinerjik etki istatistiklerinde toplayıcı sisteme uzaklık ile hem renal çapın hem de egzofitikliğin pozitif sinerji içerisinde olduğu ve sinerjik parametrelerin ikisinin de yüksek risk olduğu hastalarda ise belirgin GFH düşüşü olduğu görülmüştür. Tüm parametrelerin beraber değerlendirildiği çoklu regresyon analizinde de renal skorun hastanın demografik ve genel özelliklerine kıyasla GFH etkisi bakımında daha çok önem arz ettiği bulunmuştur. Sonuç: R.E.N.A.L skor, yaş ve komorbidite oranı arttıkça PO GFH ve Kre değerlerinin daha kötü etkilendiği görüldü. Toplayıcı sistem mesafesinin kısa olduğu renal kitlelerde kitlenin büyük ve endofitik olması GFH değişimi açısından risk faktörü olarak izlendi.
Özet (Çeviri)
Karabacakoglu B. Evaluation of Post Operative Renal Function of Patients Who Underwent Partial Nephrectomy for Renal Mass Using R.E.N.A.L Scoring System. Health Sciences University İzmir Tepecik Health Application and Research Center Urology Clinic, Final Thesis, İzmir, 2024. Aim: Prediction and evaluation of renal function changes at the end of the 1st year in patients with renal masses undergoing partial nephrectomy using the R.E.N.A.L scoring system and other additional parameters. Materials and Methods: 183 patients who underwent partial nephrectomy between 2008-2022 in Izmir Tepecik Training and Research Hospital were retrospectively screened and included in the study after exclusion criteria. Preoperative, postoperative 3-month and 12-month creatinine and glomerular filtration rate values, age, gender, type of surgery, side of surgery, and warm ischemia time were recorded. Computed tomography or magnetic resonance imaging was available for each patient and preop R.E.N.A.L scoring was performed according to parameters and risk groups. These groups were first compared individually and then synergistically in terms of their effects on renal function values. Results: The mean age of the patients was 57.1±11.8 years and 116 (63%) of 183 patients were male and 67 (37%) were female. Preop, 42 (23%) patients had HT, 17 (9%) had DM, 11 (6%) had both diseases and 113 (62%) had no comorbidities. The mean ischemia duration was 17±7.2 min. The median R.E.N.A.L score was 6. Of the patients, 90 (49%) were in the low risk group, 75 (40%) in the intermediate risk group and 18 (10%) in the high risk group. Preop mean GFR was 85.2 mL/min/1.73 m2, while it was 78.4 at PO 3.month and 75.1 at PO 12.month, a decrease of 7.9% and 11.8%, respectively. Preop mean Kre was 0.96 mg/dL, while PO 3 and 12 month values were 1.06 and 1.1, respectively. It was observed that renal function values were affected worse with increasing age and comorbidities and women had lower preop and PO Kre values. It was observed that postoperative GFR decreased statistically significantly as the renal score value increased and from low risk to high risk. All parameters of the renal scoring system (radius, exophytic property, nearness to collecting system and polar line) were shown to be significantly associated with PO GFR. Paired synergistic effect statistics showed that both radius and exophyticity were positively synergistic with distance to the collecting system. Tumors close to the collecting system had a significant decrease in GFR when the tumour is at high risk at radius and endophytic property. In the multiple regression analysis in which all parameters were evaluated together, renal score was found to be more important in terms of GFR effect compared to demographic and general characteristics of the patient. Conclusion: It was observed that PO GFR and Kre values were affected worse with increasing R.E.N.A.L score, age and comorbidity rate. In renal masses with short collecting system distance, large and endophytic mass was observed as a risk factor for GFR change.