Akut serebral iskemik hastalarda sestrin 2 ve tiyol disülfür homeostazlarının araştırılması
Investigation of sestrin 2 and thiol disulfide homeostasis in acute cerebral ischaemic patients
- Tez No: 870006
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KOÇTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, Sestrin 2, Tiyol Disülfür, Ischaemic Stroke, Sestrin 2, Thiol Disulphide
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışmada akut iskemik inmeyi ilk 24 saat içinde kontrollerden ayıran ve akut iskemik inmede erken tanı için biyobelirteç olabileceği düşünülen tiyol disülfür homeostazının ve Sestrin 2 düzeyinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ekim 2023 ve Şubat 2024 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurup İskemik İnme tanısı alıp nörolojik defisitin başlangıcından sonraki ilk 24 saat içinde başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 98 hasta, dahil edilme kriterlerini karşılayan çalışma ile ilgili aydınlatılmış onam alınan 82 sağlıklı birey çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen gönüllülerden ve bilincin kapalı olması durumunda yakınlarından aydınlatılmış onam alındıktan sonra nörolojik defisitin başlangıç zamanı, ek hastalıklar, antiagregan antikoagulan kullanım öyküsü sorgulanmıştır. Hasta ve kontrol grubunda ön kol antekübital bölgeden antikoagülansız tüpe 5 mL kan alındı. Çalışma için alınan kan örnekleri oda ısısında 20 dakika bekletildikten sonra 4000 g de 10 dakika santrifüj edilip serum kısmı ayrıldı. Ayrılan serum ependorf tüplere alınarak -80 ˚C de saklandı. Mikroelisa kiti ile elisa reader cihazı ve elisa washer cihazı kullanılarak çalışılmıştır. Tiyol/disülfid homeostaz testleri, ticari olarak temin edilebilen yeni bir otomatik ve spektrofotometrik yöntem kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: İskemik inme hastalarında total tiyol, natif tiyol, disülfid düzeyi kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulunsa da gruplar arasındaki farkın anlamlı olmadığı görülmüştür. Natif tiyol/total tiyol ve disülfid/total tiyol oranının iskemik inmeli hastalarda kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha düşük olduğu saptanmıştır. İskemik inmeli hastalarda sestrin2 düzeyinin sağlıklı kontrollerden anlamlı şekilde düşük olduğu tespit edilmiştir. Yaş ile total tiyol, natif tiyol ve disülfid değerleri arasında negatif yönde ilişki saptanmış iken yaş ile natif tiyol/total tiyol, disülfid/total tiyol, disülfid/natif tiyol ve sestrin2 arasında ilişki bulunmamıştır. Kadın ve erkek hastalar arasında ilgili parametreler açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. İskemik inme hastalarında NIH skorları ile total tiyol ve natif tiyol arasında negatif yönde ilişki saptanmış iken disülfid, natif tiyol/total tiyol, disülfid/total tiyol, disülfid/natif tiyol ve sestrin 2 arasında ilişki saptanmamıştır. GKS ile total tiyol, natif tiyol ve disülfid düzeyi arasında pozitif yönde ilişki saptanmış iken natif tiyol/total tiyol, disülfid/total tiyol, disülfid/natif tiyol ve sestrin 2 arasında ilişki saptanmamıştır. ACA enfarktında MCA enfarktına kıyasla total tiyol ve disülfit seviyelerinin, PCA enfarktına kıyasla disülfit seviyelerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmış iken diğer parametrlerle anlamlı ilişki saptanmamıştır Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında tiyol/disülfid homeostazının ve sestrin 2 düzeyinin iskemik inme tanısında önemli biyobelirteçler olarak kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate thiol disulfide homeostasis and Sestrin 2 level, which distinguish acute ischaemic stroke from controls in the first 24 hours and may be a biomarker for early diagnosis in acute ischaemic stroke. Materials and Methods: Between October 2023 and February 2024, 98 patients who were admitted to Gaziantep University Faculty of Medicine Hospital, diagnosed with ischaemic stroke and admitted within the first 24 hours after the onset of neurological deficit and who met the inclusion criteria, and 82 healthy individuals who met the inclusion criteria and whose informed consent was obtained were included in the study. After obtaining informed consent from the volunteers included in the study and their relatives in case of unconsciousness, the onset time of neurological deficit, comorbidities, and history of antiaggregant anticoagulant use were questioned. In the patient and control groups, 5 mL of blood was collected from the antecubital region of the forearm into a tube without anticoagulant. Blood samples taken for the study were kept at room temperature for 20 minutes, centrifuged at 4000 g for 10 minutes and the serum was separated. The separated serum was taken into ependorf tubes and stored at -80 ˚C. The microelisa kit was used with elisa reader and elisa washer. Thiol/disulphide homeostasis tests were measured using a new commercially available automatic and spectrophotometric method. Results: Although total thiol, native thiol and disulfide levels were found to be lower in ischaemic stroke patients compared to the control group, the difference between the groups was not significant. The ratio of native thiol/total thiol and disulfide/total thiol was found to be significantly lower in ischaemic stroke patients compared to the control group. While a negative correlation was found between age and total thiol, native thiol and disulfide values, no correlation was found between age and native thiol/total thiol, disulfide/total thiol, disulfide/native thiol and sestrin2. No significant difference was found between male and female patients in terms of the related parameters. In ischaemic stroke patients, a negative correlation was found between NIH scores and total thiol and native thiol, but no correlation was found between disulphide, native thiol/total thiol, disulphide/total thiol, disulphide/native thiol and sestrin 2. A positive correlation was found between GCS and total thiol, native thiol and disulfide levels, but no correlation was found between native thiol/total thiol, disulfide/total thiol, disulfide/native thiol and sestrin 2. Total thiol and disulfide levels were significantly higher in ACA infarct compared to MCA infarct, and disulfide levels were significantly higher in PCA infarct compared to MCA infarct, while no significant correlation was found with other parameters. Conclusion: Considering the results obtained from our study, it can be said that thiol/disulfide homeostasis and sestrin 2 level can be used as important biomarkers in the diagnosis of ischaemic stroke.