Hipertansif ve normotansif obez ergenlerin serum 25 hidroksi d vitamini düzeylerinin sağlıklı kontrol grubu ergenlerin değerleri ile karşılaştırılması ve 25 hidroksi D vitamini düzeyi ile hipertansiyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Comparison of serum 25-hydroxy D vitamin levels of hypertensive and normotensive obese adolescents with healthy control group adolescents and investigation of the relationship between 25-hydroxy d vitamin level and hypertension
- Tez No: 870057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DAĞ, PROF. DR. HASAN DURSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Hipertansiyon, Obezite, D vitamini, Adolescent, Hypertension, Obesity, Vitamin D
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Obezite çocuk ve ergenlerde artan prevalansı ile global bir sağlık sorunudur. Obezite ile D vitamini eksikliği arasındaki ilişki bilinmektedir. Özellikle obez çocuk ve ergenlerde düşük serum D vitamini düzeyleri ile hipertansiyon ilişkisini araştıran ancak farklı sonuçlara varan çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda obez ergenlerde hipertansiyon gelişimi ile serum D vitamini düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 10-18 yaş grubunda 60 obez gönüllü ve 30 sağlıklı ergen olmak üzere toplamda 90 hasta dahil edildi. Obez hasta grubu 2 grup olacak şekilde VKİ'si 95. persentil ve üzerinde olan 24 saat yaşam içi kan basıncı izlemi ile hipertansif ve normotansif olduğu doğrulanan 30'ar hastayı içermektedir. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların hemogram, açlık glukoz, üre, kreatinin, AST, ALT, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, total kolesterol, trigliserid ve serum 25-hidroksi D vitamini sonuçları değerlendirmeye alındı. Obez hasta gruplarında kan basıncı ölçümü 24 saat yaşam içi kan bansıncı izlemi ile kayıt altına alındı. Kontrol grubunda kan basıncı ölçümü oskültatuar yöntem ile yapıldı. İstatistiksel değerlendirme ve hesaplamalar SPSS 22 programı ile yapıldı. Bulgular: Kontrol grubunda vitamin D ortanca değeri 19,7 (10,3-24,8) ng/mL iken, hipertansif obez grupta 12,0 (3-29,2) ng/mL ve normotansif obez grupta 12,5 (5,9-26,4) ng/mL olarak hesaplandı. Vitamin D ortanca değerleri kontrol grubunda diğer gruplardan istatistiksel düzeyde daha yüksek bulundu (her ikisi için p0,05). Sonuç: Vitamin D eksikliğinin obez ergenlerde kontrol grubuna göre daha yaygın olduğunu ancak hipertansiyon gelişimi ile ilişkisi olmadığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: Obesity are global health problems with increasing prevalence in children and adolescents. The relationship between obesity and vitamin D deficiency is known. There are studies investigating the relationship between low serum vitamin D levels and hypertension especially in obese children and adolescents but with different results. In our study, we aimed to investigate the relationship between the development of hypertension and serum vitamin D levels in obese adolescents. Materials and Methods: A total of 90 patients, including 60 obese volunteers and 30 healthy adolescents aged 10-18 years, were included in our study. The obese patient group consisted of 2 groups of 30 patients with BMI above the 95th percentile who were confirmed to be hypertensive and normotensive with 24-hour in-life blood pressure monitoring. Hemogram, fasting glucose, urea, creatinine, AST, ALT, HDL cholesterol, LDL-cholesterol, total cholesterol, triglyceride and serum 25-hydroxy vitamin D3 results of all patients included in the study were evaluated. In the obese patient groups, blood pressure measurements were recorded with 24-hour Ambulatory Blood Pressure Monitoring. In the control group, blood pressure was measured by auscultatory method. Statistical evaluation and calculations were performed with SPSS 22. Results: The median value of vitamin D was 19,7 (10,3-24,8) ng/mL in the control group, 12,0 (3-29,2) ng/mL in the hypertensive obese group and 12,5 (5,9-26,4) ng/mL in the normotensive obese group. Vitamin D median values were statistically higher in the control group than in the other groups (p0,05). Conclusion: We found that vitamin D deficiency was more prevalent in obese adolescents than in the control group but was not associated with the development of hypertension.