Hemşirelerin manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri hakkında düşünceleri (Bursa'da bir kamu hastanesi örneği)
Nurses' thoughts about spiritual counseling and guidance services (A public hospital example in Bursa)
  1. Tez No: 870087
  2. Yazar: MEHMET SIDDIK OTÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Manevi danışmanlık ve rehberlik, Manevi destek, Hastane, Nurse Spiritual counseling and guidance, Spiritual support, Hospital
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu nicel çalışma, hemşirelerin manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerine yönelik düşüncelerini ve manevi destek algılarını ölçmeyi hedeflemektedir. Sağlık sistemi içinde sayısı fazla olan hemşirelerin görüşlerinin, bu hizmetin hastanelerdeki etkinliği açısından önem arz etmektedir. Çünkü hemşireler, hastane hizmetleri içinde hastalarla birinci derecede iletişimde olan kişilerdir. Bundan dolayı, hastaların ve hasta yakınlarının ne zaman manevi danışmanlık ve rehberliğe ihtiyaçları olduklarını en iyi gözlemleyebilecek kişilerin başında hemşireler gelmektedir. Araştırmanın birinci bölümde manevi danışmanlık ve rehberliğin kavramsal çerçevesi, tarihçesi ve İslam geleneğinde hastanelerde hastaların ruhsal yönünü dikkate alan tedavi yöntemlerinden bazıları incelenmiştir. Bu hastanelerde, hastaların moralini yüksek tutacak uygulamaların olduğu görülmüştür. İkinci bölümde ise, araştırma bulgularının analiz sonuçları ve yorumlarına yer verilmiştir Araştırmanın verileri anket yöntemi ile toplanmıştır. Veri analizi SPSS 28 programı ile yapılmıştır. Çalışmaya 177 hemşire katılmıştır. Hemşirelerin manevi destek algıları %61.20 ile yüksek olduğu görülmüştür. Manevi destek algısı ile aralarında anlamlı olan değişkenler var olduğu gibi anlamsız olanlar da vardır. Manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetini gerekli görenlerin oranı ise %74.1 ile yüksek iken; bu hizmetten haberdar olanlar ise %26.4'tür. Bu oranın düşük olması, kurum içindeki tanıtımların ve bilgilendirme faaliyetlerinin yeteri kadar olmadığını düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
This quantitative study aims to measure nurses' thoughts about spiritual counseling and guidance services and their perceptions of spiritual support. The opinions of nurses, who are numerous in the health system, are important for the effectiveness of this service in hospitals. Because nurses are the people who have primary contact with patients within hospital services. Therefore, nurses are among the people who can best observe when patients and their relatives need spiritual counseling and guidance. In the first part of the research, the conceptual framework and history of spiritual counseling and guidance and some of the treatment methods that take into account the spiritual aspects of patients in hospitals in the Islamic tradition are examined. It has been observed that these hospitals have practices that will keep the morale of the patients high. In the second part, analysis results and interpretations of the research findings are included. The data of the research was collected by survey method. Data analysis was done with SPSS 28 program. 177 nurses participated in the study. It was observed that nurses' moral support perceptions were high with 61.20%. While there are meaningful variables regarding the perception of moral support, there are also insignificant ones. While the rate of those who find spiritual counseling and guidance services necessary is high at 74.1%; Those who are aware of this service are 26.4%. The fact that this rate is low suggests that the promotions and information activities within the institution are not sufficient.