Ramazan Dikmen hakkında bir monografi çalışması
A monographic study about Ramazan Dikmen
  1. Tez No: 870126
  2. Yazar: MEHMET EMİN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 1980 Kuşağı Türk Öyküsü, Ramazan Dikmen, Mavera, Kayıtlar, Muhayyer, Tükenerek Çoğalmak, Kıyıya Vuranlar, Afife Abla'nın İncileri, Turkish Short Story in 1980s Generation, Ramazan Dikmen, Mavera, Kayıtlar, Muhayyer, Tükenerek Çoğalmak, Kıyıya Vuranlar, Afife Abla'nın İncileri
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu çalışmada 1980 kuşağı öykücülerimizden Ramazan Dikmen'in hayat hikâyesi, eserleri ve sanat anlayışı incelenmiştir. Çalışma kapsamında Ramazan Dikmen'in kendisinin kaleme aldıklarından ve hayatına tanık olmuş kimselerin kaleme aldıkları metinler yahut Dikmen hakkında verdikleri röportajlardan hareketle hayat hikâyesi, bir entelektüel portre oluşturacak şekilde aktarılmıştır. Bu bağlamda Dikmen hakkında yazılanların da bir dökümü de ortaya konmuş, daha sonra konuyla alakalı çalışma yapacak olan araştırmacılara bir kaynakça sunulmuştur. Yine Ramazan Dikmen'in eser yayımladığı yahut yayımlama ihtimali olduğunu düşündüğümüz dergi ve gazeteler taranmış, buralarda bulduğumuz eserlerin de bir dökümü yapılmış, bu eserlerden önceki baskılarda yayıncılar tarafından gözden kaçırılan ve kitaplarına dâhil edilmeyen metinler ortaya çıkarılmıştır. Yayımlanmış kitaplarında bulunan eserlerinin ve ortaya çıkardığımız diğer metinlerin gerek tekil olarak gerekse de toplu olarak incelenmesi yapılmış, bu eserlerin ortaya konmasında etkisi olan unsurlar tartışılmıştır. Bununla birlikte Ramazan Dikmen'in sanat anlayışı, düşünce yapısı, hem kendi kuşağı içindeki hem de genel olarak Türk edebiyatı içerisindeki yeri tespit edilmeye çalışılmış, onun sanatına etki eden ve sanatını meydana getiren unsurlar tespit ve tahlil edilmiştir. Ramazan Dikmen'in bir edebiyatçı olarak portresi, yaşadığı dönemin siyasi ve sosyal gelişmeleri ile kültürel atmosferi göz önünde tutularak çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the life story, works and artistic approach of Ramazan Dikmen, one of our storytellers from the 1980s generation, has examined. Within the scope of the study, Ramazan Dikmen's life story has conveyed in a way to create an intellectual portrait, based on what he wrote himself, the texts written by people who witnessed his life, or the interviews they gave about Dikmen. In this context, a breakdown of what was written about Dikmen has also presented, and a bibliography was presented to researchers who would later conduct research on the subject. Again, the magazines and newspapers in which Ramazan Dikmen published works or in which we thought he might publish works have scanned, the works we found there have also listed, and the texts of these works that were overlooked by the publishers in previous editions and were not included in his books have revealed. His works in his published books and other texts we uncovered have examined both individually and collectively, and the factors that had an impact on the creation of these works have discussed. In addition, Ramazan Dikmen's understanding of art, his structure of thought, his place both within his own generation and in Turkish literature in general have been tried to be determined, and the elements that affect his art and create his art have been identified and analyzed. The portrait of Ramazan Dikmen as a man of letters has been tried to be drawn by taking into consideration the political and social developments and cultural atmosphere of the period in which he lived.