Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki işletmelerin politik riskler karşısında dayanaklılığı: Nitel bir araştırma
The resilience of businesses against political risks in the Middle East and North Africa: A qualitative research
- Tez No: 870142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER AYKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Politik Risk, Risk Yönetimi, MENA Bölgesi, Uluslararası İşletmecilik, Political Risk, Risk Management, MENA Region, International Business
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki uluslararası işletmeler üzerindeki politik risklerin etkilerini ve bu şirketlerin bu zorluklarla nasıl başa çıktığını araştırmaktadır. MENA bölgesi çeşitli türde politik risklerle tanınmaktadır. Araştırma, nitel bir yöntemi benimseyerek veriler, MENA bölgesindeki yedi ülkeden yöneticilerle yapılan mülakatlar yoluyla toplanmıştır. Çalışma, politik risklerin tanımı, algılanışı ve yönetimi üzerine derinlemesine bir inceleme yapmakta ve bu riskleri hafifletmek için tasarlanan stratejileri detaylandırmaktadır. Bulgular, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi kritik bölgelerde riskleri yönetmek için en önemli ve etkili stratejileri vurgulamaktadır. Bu stratejiler arasında dini ve etnik farklılıklara saygı gösterme, kabilelerin ve etnik grupların dinamiklerini anlama, hükümet türüne ve yönetim tarzına dikkat etme ve kültürel bölünmelere karşı duyarlı olma gibi stratejileri ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, politik risk yönetiminin kapsamlı bir anlayışını sunmakta, çeşitli endüstrilerden pratik stratejileri vurgulamakta ve yöneticilere rekabet avantajı sağlayacak öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the effects of political risks on international businesses in the Middle East and North Africa (MENA) region, and how these companies navigate these challenges. The MENA region is known for its high political risk and diverse types of political risks. The research adopts a qualitative methodology, collecting data through interviews with managers from seven countries within the MENA area. The study delves into the definition, perception, and management of political risks, along with the strategies devised to mitigate these risks. The findings highlight the most significant and effective strategies for managing risks in critical regions like the Middle East and North Africa. Among these strategies are showing respect for religious and ethnic differences, understanding the dynamics of tribes and ethnic groups, paying attention to the type of government and style of governance, and being sensitive to cultural divisions, and some other strategies. The study provides a comprehensive understanding of political risk management, highlighting practical strategies from various industries, and offers recommendations that give managers a competitive advantage.