Sıçan modelinde endometrioma tedavisinde kullanılan ilaç ve cerrahi tedavi yöntemlerinin etkinliğinin karşılaştırılması ve uzun dönem over rezervine etkileri
Compari̇son of the efficacy of medical and surgical treathment methods for endometrioma in a rat model and their long-term effects on ovarian reserve
- Tez No: 870172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE NAZLI YENİGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrioma, dienogest, kombine oral kontraseptif, etinil östradiol, östradiol valerat, Endometrioma, Dienogest, Rat, Ethinyl Estradiol, Estradiol Valerate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızda sıçan modelinde oluşturduğumuz endometriomanın tedavisinde medikal ve cerrahi tedavi yöntemlerin etkinliklerini karşılaştırmayı ve uzun dönemde over rezervine ve inflamatuvar belirteçlere etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda 50 adet Wistar Albino cinsi dişi sıçan 5 gruba ayrıldı. I.gruptaki sıçanlar kontrol grubunu oluşturdu ve bu sıçanlara sadece batın kesisi yapılıp onarıldı. Overleri ile ilgili bir girişim yapılmadı. Diğer 4 gruptaki sıçanlarda anestezi altında uterin horndan yaklaşık 0.5 cm cerrahi olarak kesilip tek taraflı overe süture edilerek endometrioma modeli oluşturuldu ve 28 gün beklendi. Endometrioma oluşturma operasyonu sırasında 2 boynuzu olan sıçan uterusunun bir boynuzu kesilerek tek taraflı over dokusuna dikildi. 28 gün sonunda endometrioma modeli oluşturuldu. Endometrioma oluşturulan sıçanlardan grup II'yi oluşturan sıçanlara 10 mcg/gün dionegest, grup III'ü oluşturan sıçanlara 10 mcg/gün dienogest +etinil östradiol, grup IV'ü oluşturan şıçanlara 10 mcg/gün dienogest+estradiol valerat 28 gün intraperitoneal olarak verildi. Grup V'i oluşturan sıçanlara ise cerrahi kistektomi yapılarak sonrasında 28 gün takip edildi. 28 gün sonunda tüm gruplarda bulunan ratlar Sevofluran anestezisi ile sakrifiye edildi, hormonal ve metabolik testlerin tayini için intrakardiyak kan alındı ve sıçanların uterus ve overleri histopatolojik inceleme için toplandı, folikül sayımı yapılarak gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak değerlendirildi. Kanlar ELISA yöntemi ile çalışılıp AMH, CA-125, Estradiol, TNF-alfa, VEGF, IL-6 seviyeleri tespit edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 50 sıçan dahil edildi. Medikal ve cerrahi tedavi grupları ile kontrol grubunun folikül sayılarının karşılaştırıldı. Primordiyal, primer, sekonder, tersiyer ve atretik folikül sayısının en az bir grupta diğerlerinden farklı olduğu saptandı. IL-6, VEGF, AMH, E2, CA125 seviyesi bakımından medikal tedavi ve kontrol grubu arasında, cerrahi tedavi ve kontrol grubu arasında, medikal tedavi ve cerrahi tedavi grubu arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı. TNF-alfa seviyesi bakımından cerrahi tedavi grubu ve kontrol grubu arasında, cerrahi tedavi grubu ve medikal tedavi grubu arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı. Üç tedavi grubu arasında IL-6, TNF-alfa, VEGF ve CA125 seviyeleri bakımından istatistiksel anlamlı fark saptanmazken, AMH ve E2'nin en az bir grupta diğerlerinden farklı olduğu saptandı. Sonuç: Ovarian endometriozis tedavisinde uzun dönem over rezervinin korunması için yaklaşımlar cerrahiden medikale doğru kaymıştır. Endometrioma tedavisinde medikal tedavi folikül sayısının korunması açısından cerrahi tedaviye tercih edilebilir. Medikal tedaviler arasında dienogest içeren KOK'ların uzun dönem etkilerinin sadece dienogest içeren preparatlar gibi başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to compare the effectiveness of medical and surgical treatment methods in the treatment of endometrioma induced in a rat model and to investigate their long-term effects on ovarian reserve. Materials and Methods: In our study, 50 female Wistar Albino rats were divided into 5 groups. The rats in Group I constituted the control group, where only an abdominal incision was made and repaired without any intervention on the ovaries. In the other 4 groups, under anesthesia, approximately 0.5 cm of the uterine horn was surgically cut and sutured to one ovary to create an endometrioma model, and a waiting period of 28 days followed. During the endometrioma induction surgery, one horn of the two-horned rat uterus was cut and sutured to one ovary. After 28 days, the endometrioma model was established. The rats in Group II received 10 mcg/day of Dienogest intraperitoneally, the rats in Group III received 10 mcg/day of Dienogest + Ethinyl Estradiol intraperitoneally, and the rats in Group IV received 10 mcg/day of Dienogest + Estradiol Valerate intraperitoneally for 28 days. The rats in Group V underwent surgical cystectomy followed by a 28-day observation period. At the end of the 28 days, all the rats were sacrificed under Sevoflurane anesthesia, intracardiac blood was collected for hormonal and metabolic tests, and the uterus and ovaries were collected for histopathological examination. Follicle counts were performed and differences between the groups were statistically evaluated. Blood samples were analyzed using ELISA to determine levels of AMH, CA-125, Estradiol,TNF-alfa,VEGF and IL-6. Results:A total of 50 rats were included in the study. The follicle counts of the medical and surgical treatment groups were compared with the control group. It was found that the numbers of primordial, primary, secondary, tertiary, and atretic follicles were different in at least one group compared to the others. There was a statistically significant difference between the medical treatment and control groups, the surgical treatment and control groups, and the medical treatment and surgical treatment groups in terms of IL-6, VEGF, AMH, E2, and CA125 levels. In terms of TNF-alpha levels, a statistically significant difference was found between the surgical treatment group and the control group, and between the surgical treatment group and the medical treatment group. While no statistically significant difference was found among the three treatment groups in terms of IL-6, TNF-alpha, VEGF, and CA125 levels, AMH and E2 levels were found to be different in at least one group compared to the others. Conclusion: In the treatment of ovarian endometriosis, approaches have shifted from surgery to medical treatment to preserve long-term ovarian reserve. In the treatment of endometrioma, medical treatment may be preferred over surgical treatment in terms of preserving follicle count. Among medical treatments, we can state that combined oral contraceptives (COCs) containing dienogest are as successful in long-term effects as preparations containing only dienogest.