Tiroid ilişkili orbitopati gelişen ve gelişmeyen hastalarda retinal ve koroidal değişikliklerin optik koherans tomografi anjiyografi (OKTA) ve optik koherans tomografi yardımı ile değerlendirilmesi
Thyroid related orbitopathy developing and non-developing retinal and choroidal changes in patients optical coherence tomography angiography (OCTA) and with the help of optical coherence tomography evaluation
- Tez No: 870173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ÖZTÜRKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aktif Tiroid Orbitopati, Damar yoğunluğu, İnaktif Tiroid Orbitopati, Maküla, Optik koherens tomografi anjiografi, Optik koherens tomografi, Optik sinir başı, Retinal sinir lifi tabakası, Tiroid Orbitopati
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: TİO gelişen ve gelişmeyen Graves hastalarında retroorbital dokudaki inflamasyon ve genişlemenin retina makula, peripapiller yüzeyel ve derin mikrovasküler dolaşımındaki ve koroid kalınlığı ile optik sinir kalınlığı üzerindeki etkilerini optik koherans tomografi anjiyografi (OKTA) ve optik koherans tomografi (OKT) yardımı ile incelemeyi hedefledik. Araştırmanın sonunda TİO gelişen hastalarda peripapiller ve maküler alandaki mikrovasküler ve yapısal değişikliklerin OKTA ve OKT cihazları aracılığıyla tespit edilerek, klinik hastalık aktivitesinin belirlenmesinde bu cihazların kullanılabilirliğini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Okuloplasti bölümünde takip edilen ve çalışma kriterlerine uyan 25 aktif tiroid orbitopati hastasının 49 gözü, 32 inaktif tiroid orbitopati hastasının 64 gözü ve göz tutulumu olmayan 24 Graves Hastasının 48 gözü çalışmaya ve kontrol grubu olarak 30 sağlıklı bireyin 60 gözü çalışmaya dahil edildi. Tüm olguların rutin oftalmolojik muayenesi yapıldı ve hastaların aksiyel uzunlukları, Hertel Ekzoftalmometre ile proptozis derecesi belirlendi. OKTA ile makula bölgesinde foveal, parafoveal üst, temporal, alt ve nazal SKP damar yoğunlukları ile foveal, parafoveal üst, temporal, alt ve nazal DKP damar yoğunlukları ve koryokapillaris damar yoğunlukları hesaplanmıştır. Optik disk bölgesinde ise santral, parasantral üst, temporal, alt ve nazal SKP damar yoğunlukları ile santral, parasantral üst, temporal, alt ve nazal DKP damar yoğunlukları ve koryokapillaris damar yoğunlukları hesaplanmıştır. OKT ile santral makula kalınlıkları, koroid kalınlıkları ve RSKL değerleri tespit edildi. Değişkenlerin normal dağılıma uyup uymadığı Shapiro-Wilk testi ile test edilmiştir ve normal dağılıma uymayan değişkenler medyan, minimum ve maksimum değerleri ile verilmiştir. Üç veya daha fazla grup arasındaki farklar için“Kruskal Wallis H”testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler“Spearman Korelasyon Katsayısı”ile incelenmiştir. Kategorik değişkenler frekans ve yüzde değerleri ile verilmiş olup karşılaştırmalarında“Pearson Ki-Kare”ve“Fisher'ın Kesin Ki-Kare”testleri kullanılmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 22.0 programında yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 alınmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında yer alan gruplar OKTA ta faz alanı, OKTA-makula süperfisyal nazal, OKTA-makula derin nazal, OKTA-makula derin temporal, OKTA-optik disk santral ve OKTA-optik disk temporal değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. (p0,05) Araştırma kapsamında yer alan gruplar EDİ-OKT, RSLT - Superonazal, RSLT -Nazal ve RSLT -İnferotemporal değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. (p0,05) İnaktif, aktif ve göz tutulumu olmayan gruplara baktığımızda TRAK değeri ve değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır. (p>0,05) Sonuç: TİO gelişimi Graves hastalarında maküla ve peripapiller bölgede ölçülen yapısal ve mikrovasküler parametreleri etkileyebilir. OKTA ve OKT, Graves hastalığı olan kişilerde TİO'nun gelişmeden önce tespit edilebilmesi ve ileri komplikasyonların önüne geçilmesi için non-invaziv bir tanı yöntemi olarak kullanılabilir. Daha ileri çalışmalarla OKTA sayesinde aktif TİO hastalarına erken tanı konularak komplikasyonlar meydana gelmeden hastaları tedavi etmek mümkün hale gelebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to investigate the effects of retroorbital tissue inflammation and expansion on the retinal macula, peripapillary superficial and deep microvascular circulation, choroidal thickness, and optic nerve thickness in patients with active and inactive Graves' ophthalmopathy using Optical Coherence Tomography Angiography (OCT-A) and Optical Coherence Tomography (OCT). We aimed to assess the utility of these devices in detecting microvascular and structural changes in the peripapillary and macular areas and evaluate their potential for determining clinical disease activity in patients with Graves' ophthalmopathy. Materials and Methods: A total of 49 eyes from 25 patients with active thyroid-associated ophthalmopathy, 64 eyes from 32 patients with inactive thyroid-associated ophthalmopathy, and 48 eyes from 24 Graves' disease patients without eye involvement were included in the study. Additionally, 60 eyes from 30 healthy individuals were included as a control group. All participants underwent routine ophthalmological examinations, and their axial lengths and proptosis degrees were measured using the Hertel Exophthalmometer. OCT-A was used to calculate the vessel density of the foveal, parafoveal superior, temporal, inferior, and nasal regions of the macula in the superficial and deep capillary plexus, as well as the vessel density of the choriocapillaris. In the optic disc region, vessel densities of the superficial and deep capillary plexus and the choriocapillaris were calculated. OCT was used to determine central macular thickness, choroidal thickness, and retinal nerve fiber layer thickness. The normal distribution of variables was tested using the Shapiro-Wilk test, and non-normally distributed variables were presented with median, minimum, and maximum values. Differences among three or more groups were analyzed using the Kruskal-Wallis H test. The relationships between variables were examined using Spearman's correlation coefficient. Categorical variables were presented as frequencies and percentages, and comparisons were made using Pearson's chi-square test and Fisher's exact chi-square test. Statistical analysis was performed using IBM SPSS Statistics 22.0, with a significance level of 0.05. Results: The groups included in the study showed statistically significant differences in terms of OCT-A phase area, OCT-A macula superficial nasal, OCT-A macula deep nasal, OCT-A macula deep temporal, OCT-A optic disc central, and OCT-A optic disc temporal values (p0.05).