Genç futbolcularda footwork antrenmanlarının teknik beceriye etkisi
The effect of footwork training on technical skills in young football players
- Tez No: 870219
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beceri, footwork, futbol, teknik, Skill, footwork, football, technical
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada footwork çalışmalarının fotbolcuların teknik parametreleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ankara ilinde bulunan amatör futbol oynayan 16 ve 17 yaş gruplarındaki her grupta 40 deney grubu (DG) 40 kontrol grubu (KG) futbolcu olmak üzere toplam 80 futbolcu katılımcı yer almıştır. Deney grubu katılımcıların yaşları ortalaması 16,33±0,62 yıl, boyları ortalaması 1,75±0,05 m, vücut ağırlıkları ortalaması 71,13±4,96 kg olarak belirlenmiştir. Kontrol grubu katılımcıların yaşları ortalaması 16,35±0,66 yıl, boyları ortalaması 1,74±0,06 m, vücut ağırlıkları ortalaması 69,65±4,95 kg olarak belirlenmiştir. Tüm katılımcılara 8 hafta ve haftada 3 gün futbol antrenman programı uygulandı. Deney grubuna futbol antrenmanlarına ek olarak fotwork (İnside feet, outsıde feet, roll between feet, inside outside, outside in, side to side roll, roll and stop, toe pull, behind the back ve Cruyff dönüşü) çalışmaları uygulanmıştır. Araştırmada sürat dripling testi, kısa pas testi, ayak pasiyla verilen topa şut testi ve duran (ölü) topla şut testi uygulanmştır. Elde edilen bulgular neticesinde, sporcuların teknik özelliklerinin deney grubu ve kontrol grubu ön test sonuçları bakımından karşılaştırılmasında, deney ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir (p>0,05). Son test sonuçlarının karşılaştırılmasında ise duran topu kullanma yeteneği bakımından deney ve kontrol gurubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sporcuların teknik özelliklerine (dripling, kısa pas ve duran topu kullanma yeteneği) ilişkin ön test ve son test puanlarının karşılaştırılmasında, son test sonuçlarının ön test sonuçlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha iyi olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Kontrol grubu sporcularının teknik özelliklerine (dripling, kısa pas, duran topu kullanma yeteneği ve harekeli topu kullanma yeteneği) ilişkin ön test ve son test puanlarının karşılaştırılmasında, ön test sonuçları ile son test arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Sonuç olarak bu araştırmada, footwork antrenmanlarının futbolcuların dripling, kısa pas ve duran topu kullanma yeteneğini geliştirdiği, buna karşın hareketli topu kullanma yeteneğine ise etki etmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effects of footwork exercises on the technical parameters of football players. There were a total of 80 football players in each group, 40 in the experimental group (EG) and 40 in the control group (CG), aged 16 and 17, playing amateur football in Ankara. The mean age of the experimental group participants was 16.33±0.62 years, their mean height was 1.75±0.05 m, and their mean body weight was 71.13±4.96 kg. The mean age of the control group participants was 16.35±0.66 years, their mean height was 1.74±0.06 m, and their mean body weight was 69.65±4.95 kg. All participants underwent a football training program 3 days a week for 8 weeks. In addition to football training, photowork (inside feet, outside feet, roll between feet, inside outside, outside in, side to side roll, roll and stop, toe pull, behind the back and Cruyff turn) exercises were applied to the experimental group. In the research, speed dribbling test, short pass test, shot test on the ball given with a foot pass and shot test with a dead (dead) ball were applied. As a result of the findings, when comparing the technical characteristics of the athletes in terms of the pre-test results of the experimental group and the control group, no statistically significant difference could be detected between the experimental and control groups (p>0.05). In the comparison of the post-test results, it was determined that there was a statistically significant difference between the experimental and control groups in terms of the ability to use the standing ball (p0.05). When comparing the pretest and post-test scores regarding the athletes' technical characteristics (dribbling, short passing and standing ball handling ability), it was determined that the post-test results were statistically significantly better than the pre-test results (p < 0.05). On the other hand, although the post-test results of the ability to use the moving ball were better, it did not show a statistically significant difference with the pre-test results (p>0.05). In the comparison of the pre-test and post-test scores regarding the technical characteristics of the control group athletes (dribbling, short passing, ability to use a standing ball and ability to use a moving ball), no statistically significant difference was detected between the pre-test results and the post-test (p>0.05). . In conclusion, in this research, it was seen that footwork training improved the football players' ability to dribble, short pass and use the stationary ball, but did not affect the ability to use the moving ball.