Tiroidektomili hastaların nodüler durumlarına göre retrospektif analizi
  1. Tez No: 870220
  2. Yazar: OSMAN GÖKALP KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN TABUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, Tiroid nodülü, Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsi, Tiroid Fonksiyon Testi, Tiroid ultrasonografisi, Thyroidectomy, Thyroid nodule, Thyroid fine needle aspiration biopsy, Thyroid Function Test, Thyroid ultrasonography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Tiroid nodülü sık görülen bir endokrinolojik patolojidir. Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma kliniğinde tiroid nodülü tanısıyla tiroidektomi yapılan hastaların tiroidektomi patolojileri, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi sonuçları, tiroid hormon fonksiyon durumu, operasyon öncesi ve sonrası tiroglobilin ve anti tiroglobin değerleri, lenf nodu metastazı varlığının değerlendirilmesi amaçlandı Gereç ve Yöntem: 2018-2024 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenesinde tiroid nodülü nedeniyle tiroidektomi operasyonu olmuş ve Gaziantep ÜniversitesiTıp Fakültesi hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nde takipli1573 hastanın bilgileri hastane sisteminde kayıtlı verilerinden retrospektif olarak incelenerek dahil edilme ve dışlanma kriterlerinegöre 757 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, biyokimya sonuçları (TSH, free T4, free T3, tiroglobulin, anti-tiroglobulin vb.),tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi ve operasyon sonrası patoloji sonuçları,tiroid ultrasonografisi sonuçları veri tabanından alındı. Bulgular: Çalışmaya alınan olguların 177'sini(%23,6) erkek hastalar,580'ini(%76,4) kadın hastalar oluşturmaktaydı. Yaş ortalaması 44,8 idi. Hastaların %60,9'u(n=461) ötiroid durumdaydı. Olgularımızın 540'ında(%71,3) multinodüler,217'sinde(%28,7) soliter nodülü olan hastalardan oluşmaktadır.%50,1(n=380) hastanın bening,%49,9 (n=377) hastanın maling patolojisi mevcuttu. Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi sonucunun spesivitesi %98 ve sensivitesi %56 olarak saptandı. Malignite şüpheli ve Önemi belirsiz atipi (AUS) sonuçları dahil edildiğinde sensivite oranımız %76 olarak görüldü.Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılan hastalarda önemi belisiz atipi(aus) saptanan grupta %55 oranında malign patoloji saptandığı görüldü. Patoloji sonucu ile cinsiyet (p=0,62),operasyon öncesi ve sonrası tiroglobin (p=0,062,p=0,585), operasyon öncesi anti tiroglobin(p=0,068), nodül sayısı(p=0,428), tiroidit zemini(p=0,061) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Patoloji ile tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi sonuçları (p=0,001), Tft durumu (p=0,001), operasyon sonrası anti tiroglobin(p=0,022), operasyon tipi(p=0,001) ,tanı grubu(p=0,002) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı. Maling patolojiye sahip hastalarda Papiller tiroid karsinomu (%42,3) ve alt tip olarak da enkapsüler varyantın(%21,3) en fazla görüldüğü tespit edildi. Lenf nodu metastaz oranı %36,5 oranında papiller tiroid karsinonumu alt tipi tall cell varyant da en yüksek olarak görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda litaratüre benzer şekilde kadınlarda tiroid nodülü daha fazla görülmüştür. Yaş ortalamasıda litaratür ile benzerlik göstermektedir. Tiroid ince iğne biyopsi sonucu önemi belirsiz atipi(AUS) gelen hastalardaki yüksek malignite oranı bu hastaların daha dikkatli takip edilmesi gerektiğini göstermektedir. Çalışmamızdaki malign patolojileri litaratüre benzer şekilde papiller tiroid karsinomu oluşturmaktadır. Papiller Tiroid Karsinomunun alt tipleri arasından ise en fazla enkapüler foliküler varyantına rastlanmıştır ve metastaz oranı en yüksek olan grup Papiller Tiroid Karsinomunun tall cell varyantı olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Thyroid nodule is a common endocrinological pathology. In this study the thyroidectomy pathology of patients, thyroid fine needle aspiration biopsy results, thyroid hormone function status, pre- and post-operative thyroglobulin and anti-thyroglobulin values, presence of lymph node metastasis of patients who underwent surgery for thyroid nodule were aimed to be evaluated Materials and Methods: Patients who underwent thyroidectomy surgery due to thyroid nodules between 2018 and 2024, those followed up at the Department Endocrinology and Metabolism Outpatient Clinic of Gaziantep University Faculty of Medicine were included. The data of 1573 patients who underwent thyroidectomy surgery were retrospectively reviewed from hospital records. Among them, 757 patients who met the inclusion and exclusion criteria were included in our study. Demographic characteristics, biochemical results (TSH, free T4, free T3, thyroglobulin, anti-thyroglobulin, etc.),thyroid fine needle aspiration biopsy and post-operative pathology results, and thyroid ultrasonography results of the participating patients were retrospectively examined from the database and recorded. Findings: Of the cases included in the study, 177 were male patients and 580 were female patients. The mean age was 44.8 years. In our study, 60.9% of our patients were euthyroid. Among our cases, 540 had multiple nodules, and 217 had solitary nodules. Benign pathology was present in 380 patients, while malignant pathology was present in 377 patients. The specificity of the thyroid fine needle aspiration biopsy result was found to be 98%, and the sensitivity was 56%. When malignancy suspicious and Atypia of undetermined significance(AUS) results were included, our sensitivity rate was 76%. Among our patients who underwent thyroid fine needle aspiration biopsy (FNAB), a malignant pathology was detected in 55% of those in the AUS category. The average age also showed similarities to the literature. There was no statistically significant relationship between pathology results and gender (p=0.62),pre- and post-operative thyroglobulin(p=0.062, p=0.585), pre-operative anti-thyroglobulin (p=0.068),number of nodules (p=0.428), and thyroiditis background (p=0.061). A statistically significant relationship was found between pathology and thyroid fine needle aspiration biopsy results (p=0.001), tyroid function status (p=0.001), post-operative anti-thyroglobulin (p=0.022), type of surgery (p=0.001), and diagnostic group (p=0.002). Among the 380 patients in our study, 380 had benign pathology, while 377 had malignant pathology. Among patients with malignant pathology, Papillary thyroid carcinoma was the most common. Among the subtypes of Papillary thyroid carcinoma, the follicular encapsulated variant was the most common. The lymph node metastasis rate was 36.5%, with the tall cell variant of papillary thyroid carcinoma subtype being the highest. Conclusion: Similar to the literature, our study found a higher prevalence of thyroid nodules in females. The higher ratio of malıgn pathology results of AUS category indicates the need for closer monitoring of these patients. Malignant pathologies in our study, like in the literature, mainly consisted of papillary thyroid carcinoma (PTC). Among the subtypes of PTC, the follicular encapsulated variant was the most common, and the tall cell variant had the highest metastasis rate.